Dostupni linkovi

Brnabić na severu Kosova: Interes Republike Srbije i srpskog naroda jeste mir


Premijerka Srbije prvi put na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Premijerka Srbije prvi put na Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je u prvu posjetu Kosovu od kako je 2017. godine izabrana za predsednicu Vlade.

Brnabić je u Severnoj Mitrovici navela da želi da pošalje jasnu poruku, a to je poruka mira, stabilnosti i tolerancije.

Navela je kako će vlasti iz Srbije, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, uvek biti uz srpsku zajednicu na Kosovu, te dodala da joj je drago što na Kosovo boravi “u ovako teškom trenutku”.

“Zadovoljna sam što smo i nakon poslednjih provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir. Interes Republike Srbije i srpskog naroda jeste mir i jeste stabilnost”, rekla je Brnabić.

Brnabić je podvukla da će Srbija nastaviti da se bori za srpski narod, da se na terenu vidi boljitak životnih uslova.

Izrazila je nadu da će kosovske vlasti biti posvećene dijalogu i “pronalaženju kompromisa”, koji će, kako je rekla “biti potreban za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine”.

“To je ono što je nama potrebno, ne zbog evropskih integracija, već je potrebno zbog nas samih, zbog onoga što mi svim srcem želimo, a to je dugoročni mir i stabilnost”.

Ponovila je da je Beograd uvek spreman da pregovara jer to donosi bezbednost Srbima na Kosovu.

Navela je i kako će se o životu Srba južno od Ibra detaljnije informisati od njihovih političkih predstavnika iz redova Srpske liste.

Brnabić je istakla da je sada došao trenutak da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom, te navela kako će to ponavljati gde god bude išla, od Mitrovice do Brisela i Pekinga.

“To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svakoga dana”, poručila je srpska premijerka.

Brnabić su ispred Multimedijalnog centra u Severnoj Mitrovici dočekali politički predstavnici Srba iz redova Srpske liste, kao i predstavnici institucija koje rade u sistemu Srbije.

Brnabić su dočekali članovi Srpske liste
Brnabić su dočekali članovi Srpske liste

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja ima podršku Beograda. Ova partija učestvuje u radu Vlade i Skupštine Kosova, a vodi i deset opština sa srpskom većinom.

Prethodno su se okupili i sami zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta Srbije, noseći transparente uz reči podrške.

Sjeverna Mitrovica, 5. septembar: isčekivanje premijerke Srbije Ane Brnabić
Sjeverna Mitrovica, 5. septembar: isčekivanje premijerke Srbije Ane Brnabić

Ona će tokom jednodnevne posete obići opštine na severu Kosova, Severnu Mitrovicu, Zvečan i Leposavić, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Kosovske vlasti su prethodno 2. septembra dozvolile posetu Ane Brnabić u skladu sa Briselskim sporazumom o međusobnim posetama političkih zvaničnika.

U delegaciji srpske premijerke je i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković je rekao kako poseta srpske premijerke Kosovu predstavlja prisustvo države Srbije na severu Kosova.

“Ovo je značajan i veliki dan za sve nas , zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić, mi smo uspeli da uložimo mnogo sredstava i da podignemo srpske sredine”, rekao je on.

Brnabić je nakon Severne Mitrovice obišla i manstir Banjska u opštini Zvečan, gde se sastala sa episkopom Raško-prizrenskim Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, vladikom Teodosijem.

Ona je tom prilikom poručila da je važno jedinstvo srpskog naroda.

“Tek kada je Aleksandar Vučić došao sa idejom jedinstva srpskog naroda, koji se ovde na Kosovu i Metohiji ogleda kroz Srpsku listu, počeli smo da jačamo i da budemo jači politički faktor”, rekla je ona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u Banjskoj
Premijerka Srbije Ana Brnabić u Banjskoj

Ona je navela kako je Srbija “sačuvala” srpske lične karte na Kosovu i dodala da će se na isti način “boriti” za registarske oznake.

“Mi ne odustajemo od onoga što naš narod na Kosovu sa pravom želi i sa pravom zahteva”, rekla je ona i dodala da će Srbija nastojati da sačuva mir ali da postoje crvene linije, a one su bezbednost Srba na Kosovu.

Ponovila je da nema daljih razgovora bez formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom jer je ona, kako je rekla, osnova za normalizaciju odnosa između dve strane.

Ranije je iz Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije saopšteno da je poseta Brnabić “značajna i važna”, te da je cilj da se sačuva mir i stabilnost.

Poseta Ane Brnabić severnim opštinama na Kosovu dolazi nakon što su se Priština i Beograd složili da ukinu ulazno-izlazne dokumente, koje je Srbija izdavala državljanima Kosova u prethodnih desetak godina.

Kada je Vlada Kosova najavila recipročne mere od 1. avgusta, lokalni Srbi na severu su podigli barikade kako bi sprečili Prištinu da realizuje tu svoju odluku.

U međuvremenu je Kosovo odluku odložilo na 30 dana, ali su tenzije između Prištine i Beograda naglo narasle, zbog čega su intervenisali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar).

Oni su desetak dana nakon neuspešne runde dijaloga u Briselu 18. avgusta, ipak postigli dogovor o ukidanju ulazno – izlaznih dokumenata.

Međutim, Kosovo nije odustalo od druge odluke, koja se odnosi na proces preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Taj je započeo 1. septembra i trajaće dva meseca.

Beograd očekuje pregovore i oko tog pitanja, odnosno predlaže da se ponovo uvedu statusno neutralne KS tablice, što Priština odbija.

Bez dodatnih dokumenata na granici Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Procenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i slično koje izdaje Srbija, cirkulira opštinama na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Te tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute pre desetak godina takođe na osnovu sporazuma o slobodi kretanja.

XS
SM
MD
LG