Dostupni linkovi

Premijerka Srbije trebala bi posjetiti Kosovo 5. septembra


Ana Brnabić, premijerka Srbije
Ana Brnabić, premijerka Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić trebala bi posjetiti Kosovo 5. septembra.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su "pozitivno odgovorili na zahtjev" za ovaj posjet.

"Davanje odobrenja za posjetu temelji se na sporazumu o međusobnim posjetama političkih predstavnika između Republike Kosovo i Srbije", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Ukoliko dođe do posete biće to prvi put da Brnabić dolazi na Kosovo od kada je 2017. godine po prvi put izabrana za predsednicu Vlade Srbije.

Prema najavi Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije, Brnabić će boraviti u jednodnevnoj posjeti općinama na sjeveru Kosova, većinski naseljenim srpskom stanovništvom, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Prema ovoj najavi, u posjeti će biti i direktor Kancelarije Petar Petković.

"Premijerka će posjetiti prvi multimedijalni centar na sjeveru Kosova... Nakon toga će posjetiti manastir Banjska u općini Zvečan", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije saopštila je da je posjeta Brnabić najavljena u četvrtak, 72 sata prije posjeta "prema dogovoru o službenim posjetima".

Posjeta Ane Brnabić bila bi prva posjeta nekog sprskog zvaničnika Kosovu, nakon ukidanja izlazno/ulaznih dokumenata za građane Kosova pri prelasku granice sa Srbijom. Od 1. septembra njima nisu potrebni posebni papiri koji su bili nužni za njihovo kretanje po teritoriji Srbije.

Ukidanje ulazno/izlaznih dokumenata rezultat je dogovora između Kosova i Srbije, vođenih uz posredovanje Evropske unije. Cilj razgovora je bio prevazilaženje situacije nastale odlukom Vlade Kosova da građanima Srbije traži iste one dokumente koje je Beograd tražio građanima Kosova više deceniju unazad.

Bez dodatnih dokumenata na granici Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG