Dostupni linkovi

Odbijen Dodikov prijedlog da BiH zauzme neutralan stav o ruskoj agresiji na Ukrajinu


Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik na jednoj od sjednica Predsjedništva BiH
Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik na jednoj od sjednica Predsjedništva BiH

Na vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) u ponedjeljak odbijen je prijedlog člana te institucije Milorada Dodika da BiH zauzme neutralan stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Ovo je rečeno iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za novinsku agenciju Fena.

Dodikov prijedlog zaključka odbijen je, jer bi se radilo o promjeni dosadašnjih zvaničnih stavova BiH po ovom pitanju, navedeno je iz Džaferovićevog kabineta.

Dodik je ranije u više navrata kazao da je najbolje da Predsjedništvo BiH izrazi stav da se BiH po pitanju događanja na istoku Ukrajine ne svrstava na bilo koju stranu. Druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, osudili su rusko priznanje nezavisnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine te kasniju agresiju Rusije na Ukrajinu.

Predsjedništvo BiH je posljednji put raspravljalo o Ukrajini još 2014. godine i to u sastavu Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, kada je usvojena zajednička Izjava o situaciji u Ukrajini, prilikom prvog sukoba na istoku ove zemlje.

Tada je saopšteno da Prеdsјеdništvо BiH prаti pоrаst pоlitičkih nаpеtоsti u Ukrајini i pоgоršаnjе mеđunаrоdnih оdnоsа u vеzi s tim, te da očekuje rješenje krize mirnim i demokratskim sredstvima.

Iz Džaferovićevog kabineta 22. avgusta je takođe rečeno da je odbačen i Dodikov prijedlog da Džaferović ne učestvuje na konferenciji Krimske platforme, za koju je dobio poziv Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Nakon što je Džaferović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prihvatio poziv, Dodik je zahtijevao vanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne učestvuje, što je odbijeno glasovima samog Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a. Pokrenuo ju je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014, navedeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za Fenu.

XS
SM
MD
LG