Dostupni linkovi

Iz Ukrajine krenuo prvi brod UN-a sa žitaricama za Afriku


Brave Commander koji je prevezao žito za Afriku u Ukrajinu je stigao prije četiri dana
Brave Commander koji je prevezao žito za Afriku u Ukrajinu je stigao prije četiri dana

Prvi humanitarni brod koji su UN iznajmile za prevoz ukrajinskih žitarica u utorak je krenuo za Afriku iz luke na jugu Ukrajine, sa oko 23.000 tona tog tovara.

Ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je brod "Brave Commander" sa žitaricama za Afriku napustio luku Pivdenje kod Harkova.

"Teretni brod je jutros otplovio za luku Džibuti, gde će hrana biti isporučena potrošačima u Etiopiji", dodaje se u saopštenju.

Prvi brod koji je prevezao žito za Afriku u Ukrajinu je stigao prije četiri dana, 12. avgusta u luku Pivdenji.

Ovo je prva isporuka hrane u Afriku u okviru dogovora Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice uz posredovanje UN-a.

Mesecima su borbe u Ukrajini i ruska blokada ukrajinskih luka značile da se žito proizvedeno u Ukrajini, jednom od ključnih izvoznika žitarica, gomilalo u silosima. To je podiglo globalne cene hrane i dovelo do gladi u Africi, Bliskom istoku i delovima Azije.

Zašto neće biti lako da se obnove ukrajinske pošiljke žitarica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Poslednjih dana nekoliko brodova koji su prevozili žito napustilo je ukrajinske luke prema novom sporazumu, ali većina pošiljki je bila stočna hrana i išla je u Tursku ili Zapadnu Evropu u skladu sa prethodnim ugovorima.

Etiopija se, zajedno sa susednim Somalijom i Kenijom, suočava sa najvećom sušom u poslednje četiri decenije. Hiljade ljudi širom regiona umrlo je od gladi ili bolesti ove godine.

Iako jedna pošiljka neće rešiti krizu, Svetski program za hranu je to ipak najavio kao "važan korak" u izvozu ukrajinskog žita u najteže pogođene zemlje.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor o izvozu pšenice uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Prema tom sporazumu, ukrajinski brodovi koji izvoze žitarice mogu da koriste bezbedni koridor, a Rusija se složila da ih ne napada.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Rusija i Ukrajina zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

Izvor: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG