Dostupni linkovi

Bivši nemački kancelar Šreder traži povrat privilegija


Ruski predsjednik Vladimir Putin i bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, u Moskvi 14. juna 2018. godine

Bivši njemački lider Gerhard Šreder (Gerhard Schroeder) pokrenuo je tužbu za povraćaj povlastica koje je uživao kao bivši kancelar, a koje mu je parlament oduzeo nakon kritika zbog njegovih veza sa Rusijom.

Šreder, koji je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, dugo je imao bliske odnose sa ruskim energetskim kompanijama i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Te veze su došle pod pojačanu kontrolu nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru ove godine.

Njemačka novinska agencija DPA citirala je Šrederovog advokata Mihaela Nagela (Michael Nagel) , koji je 12. avgusta rekao da je njegov klijent podnio tužbu berlinskom upravnom sudu tražeći da mu se vrati novac koji je ranije dobijao za svoju kancelariju i osoblje.

Bundestag je u maju promijenio pravila kako bi ograničio neke privilegije koje dobijaju bivši kancelari. U toj odluci, zakonodavci nijesu eksplicitno naveli Šrederove veze sa Rusijom.

Njegov pravni zastupnik, advokat Nagel je za DPA rekao da su razlozi za promjenu očigledni i da “neće izdržati pravni test”.

Ranije ove sedmice, Socijaldemokratska partija njemačkog kancelara Olafa Šolca odbacila je zahtjev za protjerivanje Šredera, koji je odbio da se distancira od Putina, sa kojim se inače sastao u julu, u Moskvi.

XS
SM
MD
LG