Dostupni linkovi

Putin i bivši nemački lider Šreder razgovarali o preprekama za snabdevanje gasom


Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder pozdravlja ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi 2018. Šreder je Putina nazvao bliskim ličnim prijateljem.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, kaže da je zabrinut zbog energetske krize izazvane invazijom Moskve na Ukrajinu i zatražio je od šefa Kremlja da objasni kako on vidi situaciju i da li bi gasovod Severni tok 2 mogao biti pušten u rad.

Kremlj je u rezimeu sastanka koji su njih dvojica imali prošle nedelje saopštio da je Šreder razgovarao o preprekama u isporuci gasa Evropi nakon nedavnog smanjenja isporuka za koje Moskva krivi turbinu u održavanju.

Nemačka kaže da je spremna za isporuku, ali da Rusi tek treba da podnesu papire potrebne za vraćanje turbine.

"On (Šreder) je zatražio od Putina da razjasni situaciju i objasni stav ruske strane o situaciji koja se razvija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi 3. avgusta.

Peskov je rekao da je Putin rekao Šrederu da je gasovod Severni tok 2 spreman za korišćenje. On je takođe tvrdio da su isporuke ruskog gasa pale na oko 30 miliona kubnih metara dnevno sa 167 miliona kubnih metara nakon što je Poljska sankcionisala gasovod Jamal-Evropa, a Ukrajina zaustavila dotok preko jedne od ruta.

Šreder, koji je bio kancelar Nemačke od 1998. do 2005. godine, kritikovao je ruski rat u Ukrajini, ali je takođe odbio da osudi Putina, koga i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem.

Gasovod Severni tok 2, koji je nedavno završen za isporuku prirodnog gasa iz Rusije u Nemačku, žestoko je kritikovan zbog produbljivanja zavisnosti Nemačke od ruskih energenata. Naftovod je blokiran od invazije Rusije.

XS
SM
MD
LG