Dostupni linkovi

Gerhard Šreder napušta Roznjeft


Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ruski predsednik Vladimir Putin, 2011. godina
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ruski predsednik Vladimir Putin, 2011. godina

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i nemački biznismen Matijas Varnig napuštaju odbor direktora ruske državne energetske kompanije Roznjeft jer jačaju kontroverze zbog njihovih veza sa Rusijom.

Šreder (78) je bio predsednik nadzornog odbora Roznjefta. Roznjeft je u petak saopštio da je Šreder ukazao na "nemogućnost produženja mandata u odboru direktora kompanije", ne navodeći detalje.

"Razumemo njihovu odluku i zahvaljujemo im na njihovoj kontinuiranoj podršci", navodi se u saopštenju Roznjefta.

Evropski parlament je u četvrtak pozvao da se Šreder stavi na crnu listu ako ne napusti odbor Rosnjefta, što je takođe trebalo da ga odvrati od preuzimanja posla u Gaspromu.

Istoga dana, nemački parlament je odlučio da Šrederu uskrati kancelariju i osoblje koje finansiraju nemački poreski obveznici, na šta ima pravo kao bivši kancelar.

Šreder, koji je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, suočava se rastućim kritikama javnosti jer je zadržao unosnu poziciju u odboru u Roznjeftu, na kojoj je bio od 2017.

On je poslednjih meseci postao sve izolovaniji zbog višedecenijskog rada za ruske energetske kompanije koje kontroliše država.

Pored posla u Roznjeftu, bio je uključen u projekte gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2.

Nekoliko nedelja pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ruska državna gasna kompanija Gasprom saopštila je da je Šreder nominovan za člana njenog upravnog odbora, o čemu je trebalo da se glasa na godišnjoj skupštini sledećeg meseca.

Ranije ove godine, nekoliko zaposlenih u kancelariji dalo je ostavku i Šreder se suočio sa novim talasom nezadovoljstva bivših političkih saveznika nakon izjave "Njujork tajmsu da masakr u Buči u blizini Kijeva "mora da bude istražen", ali da ne misli da je naređenja da se ubijaju ukrajinski civili došlo od ruskog predsednika Vladimira Putina, njegovog dugogodišnjeg prijatelja.

Odlazak Šredera i Varniga usledio je nakon što je to učinilo još pet stranih potpredsednika Roznjefta, reklo je Rojtersu više izvora. Oni su to učinili uoči novih sankcija EU Rusiji koje su stupile na snagu 15. maja.

Izvor: AP, Reuters

XS
SM
MD
LG