Dostupni linkovi

Poplave u Kentuckyju odnijele najmanje 15 života


Automobil potopljen u poplavnim vodama duž Right Beaver Creeka, nakon dana jake kiše u Garrettu, Kentucky, SAD. 28. jula 2022.
Automobil potopljen u poplavnim vodama duž Right Beaver Creeka, nakon dana jake kiše u Garrettu, Kentucky, SAD. 28. jula 2022.

Broj poginulih u poplavama u istočnom Kentuckyju popeo se na 15, rekao je u petak guverner Andy Beshear, nakon što su višednevne jake kiše poplavile kuće, odnijele ceste i uzrokovale izlijevanje rijeka i potoka iz korita.

"Izgubili smo najmanje 15 stanovnika Kentuckyja, iako će taj broj rasti, vjerovatno više nego dvostruko", rekao je Beshear u videu na Twitteru, ističući da je 23.000 domova i tvrtki ostalo bez struje.

"Ova situacija još traje. Još uvijek smo u modusu potrage i spašavanja."

Upozorenja na poplave ostala su na snazi tokom cijelog dana za istočnu polovicu države, kao i za sjeveroistok Tennesseeja i zapad Zapadne Virginije, gdje se očekuje da će više oborina nabujati vodotokove koji su već bili znatno iznad svojih faza poplave, rekla je Nacionalna meteorološka služba (NWS ).

Očekuje se da će rijeke u regiji porasti u petak i tokom vikenda, dok je opasnost od iznenadnih poplava ponovno moguća tokom dana, rekao je NWS.

XS
SM
MD
LG