Dostupni linkovi

Američka kongresmenka: Ubijeno ili ranjeno 75 hiljada ruskih vojnika u Ukrajini


Pripadnici proruskih snaga u Donbasu
Pripadnici proruskih snaga u Donbasu

Procenjuje se da je više od 75.000 ruskih vojnika – otprilike polovina snaga koje je Moskva poslala u invaziju na Ukrajinu u februaru – ubijeno ili ranjeno, rekla je američka kongresmenka, dok zvanični Kijev pojačava kontraofanzivu da povrati okupiranu oblast Herson.

Demokratska članica Predstavničkog doma Kongresa SAD Elissa Slotkin je u intervjuu za CNN, nakon što je prisustvovala poverljivom brifingu sa zvaničnicima administracije predsednika Džoa Bajdena, rekla je da je cifra "ogromna".

"Obavešteni smo da je preko 75.000 Rusa ili ubijeno ili ranjeno, što je ogromno, imate neverovatne količine ulaganja u njihove kopnene snage, preko 80 odsto njihovih kopnenih snaga je zaglavljeno i umorni su," rekla je Slotkin.

Vojne žrtve su državna tajna u Rusiji čak i u mirnodopskim vremenima, a ne postoje ažurirani zvanični podaci o broju poginulih u ruskoj vojsci.

Najnovija procena CIA je da je 15.000 pripadnika ruskih snaga ubijeno u borbama. Novi brojevi, ako se potvrde, značili bi velike gubitke za Rusiju dok Ukrajina nastavlja sa kontraofanzivom u južnom delu zemlje koji je okupirala Rusiju kako bi ponovo zauzela strateški grad Herson.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u svom dnevnom obaveštajnom biltenu rano 28. jula da ukrajinska kontraofanziva u Hersonu uzima zamah.

Prema zvaničnim podacima vlasti u Moskvi, poginuo je 1,351 ruski vojnik.

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku

XS
SM
MD
LG