Dostupni linkovi

Aktivizam protiv eksploatacije litijuma širi se iz Srbije na 30 organizacija u svetu


Ekološki aktivisti "EKO Društvene akcije", pokreta "Marš sa Drine" i aktivisti iz Portugala, Nemačke, Velike Britanije, Španije i Argentine
Ekološki aktivisti "EKO Društvene akcije", pokreta "Marš sa Drine" i aktivisti iz Portugala, Nemačke, Velike Britanije, Španije i Argentine

U Gornjim Nedeljicama u Srbiji, gde je kompanija Rio Tinto planirala eksploataciju litijuma od subote 9. jula počinje akcija međunarodnog potpisivanja deklaracije o eksploataciji litijuma.

Trideset organizacija iz sveta potpisaće deklaraciju koja predviđa tvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu.

Ekološki aktivisti iz Srbije najavili su u petak u Beogradu sa aktivistima iz Portugala, Nemačke, Velike Britanije, Španije i Argentine, potpisivanje "Jadarske deklaracije".

"Litijum nije izvor energije, to nije ono od čega se pravi električni automobil. Litijum se samo jedna mala komponenta koja se koristi", kazala je aktivistkinja pokreta "Marš sa Drine" Bojana Novaković.

Ona je istakla da se kompanije koje eksploatišu ovaj mineral i od čega imaju ogroman ekonomski profit koriste globalnu marketinška strategiju kako bi iskopavanje litijuma predstavilo pozitivno u javnosti.

Aktivisti su istakli da žele zelenu tranziciju koja nije zasnovana na profitu, zbog čega je, kako su naveli, važno da se ovo pitanje internacionalizuje.

Aktivistikinja iz Nemačke Robin Zoma istakla je da je internacionalna saradnja ekoloških aktivista bitna jer se "trenutno sprečava šteta koja može nastati u budućnosti". Ona je podsetila da je kompanija "Tesla" otvorila fabriku u Nemačkoj koja pravi električne automobile i da se ta fabrika nalazi na mestu gde je izvor pijaće vode.

"Ne samo da ne poštuju ekološke standarde već su napravili fabriku gde rade Poljaci za iznos ispod minimalca. Rudnici litijuma utiču na naš ekosistem. Pristup automobilima nije jednak, jer ko može da priušti sebi električni automobil", rekla je Zoma.

Navedeno je da trenutno postoji 30 organizacija iz različitih zemalja sveta koje će potpisati ovu deklaraciju, a u Srbiji i članovi drugih organizacija.

Međunarodna kompanija Rio Tinto je u Srbiji od 2001. godine. Istražujući oblast zapadne Srbije, 2004. godine otkrio je novu rudu "jadarit" - kombinaciju litijuma i bora, koji se koristi za baterije u mobilnim telefonima, kompjuterima i električnim automobilima.

"Rio Tinto" je planirao da izgradi rudnik za eksploataciju rude litijum na zapadu Srbije, a projekat je nazvan "Jadar".

Vlasti u Srbiji su ranije saopštile da su ukupna ulaganja "Rio Tinta" u projekat "Jadar" iznosila više od 209 miliona dolara od 2004. do 2020. godine.

Zaokret u odnosu vlasti u Srbiji prema projektu "Jadar" – koji predviđa vađenje litijuma u dolini istoimene reke na zapadu kod Loznice, dogodio se nakon višemesečnih protesta protiv "Rio Tinta" i blokada puteva širom države.

Na protestima je ukazivano na opasnost od štete po životnu sredinu, ako se sa eksploatacijom litijuma otpočne.

Vlada Srbije donela je odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom "Rio Tinto", potvrdila je 20. januara premijerka Srbije Ana Brnabić.

Pored ove kompanije, istraživanje litijuma u zapadnoj Srbiji sprovodila je i kanadska kompanija "Euro Lithium Balkan". Oni su krajem aprila 2022. Nakon protesta ekoloških aktivista saopštili da obustavljaju dalja istraživanja.

Međutim, i kompanija "Rio Tinto" i "Euro Lithium Balkan" i dalje posluju na teritoriji Srbije.

XS
SM
MD
LG