Dostupni linkovi

Kompanija Rio Tinto zainteresovana za nove pregovore sa vlastima u Srbiji


Zgrada kompanije Rio Tinto u Pertu u Australiji

Međunarodna kompanija Rio Tinto želi da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije o svom litijumskom projektu Jadar vrednom 2,4 milijarde dolara, koji je blokiran uoči nedavnih izbora u zemlji, rekao je direktor kompanije 5. maja, preneo je Reuters.

Rio Tinto je planirao da izgradi rudnik za eksploataciju rude litijum kod Loznice, na zapadu Srbije, a projekat je nazvan "Jadar" po reci u čijoj dolini je mineral pronađen.

Pritisnuti ekološkim protestima, vlasti u Srbiji su pred izbore 3. aprila donele odluku da zaustave taj projekat.

Kako navodi agencija Reuters, direktor kompanije Sajmon Tomson rekao na godišnjem korporativnom sastanku u Australiji da se Rio Tinto nada da će moći da razgovara o svim opcijama sa Vladom Srbije sada kada su izbori završeni.

"Svakako razumemo zabrinutost lokalne zajednice, ali verujemo da su zapravo te brige u velikoj meri rešene procenama životne sredine i uticaja koje smo izvršili", rekao je Tomson.

Izvršni direktor Jakob Stausholm rekao je da ta globalna rudarska kompanija i dalje napreduje sa planovima da postane proizvođač litijuma, pokušavajući da ubrza projekat Rincon koji je kupila u Argentini u decembru.

"Ali sigurno nismo odustali od Jadra, jer, iskreno, to je savršen projekat", rekao je Stausholm novinarima posle godišnjeg sastanka i naglasio da projekat ima "besprekorne" ekološke, društvene i upravljačke akreditive.

Od novembra 2021. vikendom su u pojedinim gradovima blokirane glavne saobraćajnice. Ekološki aktivisti i građani strahovali su od štete po životnu sredinu u slučaju eksploatacije litijuma.

Iz kompanije su u odgovorima medijima navodili da poštuju sve ekološke standarde.

U Gornjim Nedeljicama traže garancije da se Rio Tinto neće vratiti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

XS
SM
MD
LG