Dostupni linkovi

U razgovoru za BBC Lavrov kaže da Rusija nije 'čista kao suza' i da se ne srame


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u razgovoru za britanski BBC da stvari u Ukrajini “nisu kako izgledaju”i da Rusija nije "čista ko suza" te da je nije sramota da pokaže šta je.

“Mi nismo izvršili invaziju Ukrajine”, rekao je šef ruske diplomatije.

"Mi smo proglasili specijalnu vojnu operaciju zato što nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin", rekao je Lavrov.

Rusija je 24. februara izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu. Od tada su poginule na hiljade ljudi, a Ukrajinu je prema podacima Ujedinjenih nacija napustilo preko 7,5 miliona ljudi.

Kako navodi BBC, Lavrov je u intervju ponovio zvanični stav Kremlja da postoje nacisti u Ukrajini. BBC podsjeća i da ruski zvaničnici često tvrde da njihova vojska "denacifikuje" Ukrajinu.

Novinar mu je naveo izvještaj UN o ukrajinskom selu Jahidnu, u oblasti Černihiva u kojem se navodi da je 360 osoba, uključujući 74 dece i pet osoba sa poteškoćama, ruska vojska natjerala da ostanu 28 dana u podrumu škole, bez toaleta i vode i da je deset starijih ljudi umrlo. On je pitao Lavrova "da li je to borba protiv nacista".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"To je velika šteta", rekao je Lavrov "Ali međunarodne diplomate među kojima i visoka komesarka UN za ljudska prava, generalni sekretar UN i drugi predstavnici UN su pod pritiskom Zapada. I vrlo često se oni koriste da uvećaju lažne vijesti koje Zapad širi,” prenosi BBC.

"Rusija nije čista ko suza. Rusija je ono što jeste. I nas nije sramota da pokažemo ko smo", rekao je Lavrov.

Na pitanje o dva Britanca koje su proruski separatisti u istočnoj Ukrajini osudili na smrt i komentarom da je u očima Zapada Rusija odgovorna za njihovu sudbinu Lavrov je rekao da ga ne zanima šta je u očima Zapada.

"Uopšte nisam zainteresovan za oči Zapada. Samo me interesuje međunarodno pravo. Prema međunarodnom pravu plaćenici se ne priznaju kao borci", rekao je Lavrov. Na komentar da su oni služili u ukrajinskim oružanim snagama i da nisu plaćenici Lavrov je rekao da sudovi to treba da odluče.

Od kada je Moskva 24. februara započela invaziju na Ukrajinu, brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Evropsku uniju, uvele su sankcije Rusiji. Među sankcionisanim pojedincima iz Rusije nalazi se i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG