Dostupni linkovi

Von der Leyen upozorila da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, 24. maja 2022
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, 24. maja 2022

Rusija koristi zalihe hrane kao oružje što ima globalne posljedice, te se ponaša jednako kao i u energetskom sektoru, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Govoreći u utorak 24. maja na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, rekla je da je "globalna suradnja protuteža ruskoj ucjeni".

"U Ukrajini koju je okupirala Rusija, vojska oduzima zalihe žita i strojeve. A ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i sjemenki suncokreta", dodala je Von der Leyen.

EU je obećala da će otvoriti "kanale solidarnosti" s Ukrajinom - alternativne logističke rute da pomogne zemlji u izvozu žitarica. Ministri poljoprivrede iz zemalja EU sustaju se u utorak u Bruxellesu kako bi raspravili o tom pitanju.

Rusija blokira izvoz 20 tona žitarica iz Ukrajine, prvenstveno u Sjevernu Afriku i Aziju, objavila je njemačka vlada.

Von der Leyen je nazvala rusko bombardiranje skladišta žita i blokadu poljoprivrednog izvoza "sramotnim postupcima" zbog kojih su cijene pšenice drastično narasle.

"Rusija sada gomila svoj izvoz hrane kao način ucjene - zadržava zalihe kako bi podigla globalne cijene ili trguje pšenicom u zamjenu za političku podršku. Koristi glad i žito za postizanje moći", rekla je Von der Leyen. "

Von der Leyen je također predložila korištenje ruske imovine da se financira obnova Ukrajine nakon rata.

"Trebamo učiniti sve što je u našoj moći, uključujući, ako je moguće, i rusku imovinu koju smo zamrznuli", navela je govoreći o sankcijama Evropske unije prema ruskim pojedincima i tvrtkama.

Ruska invazija Ukrajine i pokušaj Zapada da kazni Moskvu izolacijom uzrokovali su rast cijena žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije.

Zvaničnici Ukrajine optužuju Rusiju da pokušava uništiti ukrajinski poljoprivredni sektor krađom vrijednih zaliha žita i mašina, namjerno bombardirajući farme i skladišta, te blokirajući luke u nastojanju da ograniči njen izvoz i dodatno naškodi ekonomiji.

Kremlj je, istovremeno, optužio Zapad da je odgovoran za globalnu krizu hrane, tako što je uveo najteže sankcije Rusiji u modernoj povijesti zbog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG