Dostupni linkovi

UN kaže da bi invazija na Ukrajinu mogla uzrokovati globalnu prehrambenu krizu


UN navodi da je oko 20 miliona tona žitarica trenutno zaglavljeno u Ukrajini iz prethodne žetve (ilustrativna fotografija)
UN navodi da je oko 20 miliona tona žitarica trenutno zaglavljeno u Ukrajini iz prethodne žetve (ilustrativna fotografija)

Ruska invazija na Ukrajinu uskoro bi mogla uzrokovati globalnu prehrambenu krizu koja bi mogla trajati godinama, upozorio je UN.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je rat pogoršao neizvjesnost u pogledu opskrbe hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cijena.

Neke bi se zemlje mogle suočiti s dugotrajnom glađu ako se ukrajinski izvoz ne vrati na prijeratnu razinu, dodao je.

Sukob je prekinuo opskrbu ukrajinskih luka, koje su prije rata izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

To je smanjilo globalnu ponudu i uzrokovalo porast cijena. Globalne cijene hrane gotovo su 30 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, prema UN-u.

Govoreći u New Yorku 18. maja, generalni sekretar UN-a Guterres je rekao da sukob, u kombinaciji s učincima klimatskih promjena i pandemije COVID-a 19, "prijeti da će desetine miliona ljudi biti pogođeno nesigurnošću po pitanju opskrbe hrane praćenu pothranjenošću i masovnom glađu".

"Na svijetu sada ima dovoljno hrane ako djelujemo zajedno. Ali ako ne riješimo ovaj problem danas, suočit ćemo se s globalnom nestašicom hrane u nadolazećim mjesecima", dodao je.

Upozorio je da je jedino učinkovito rješenje krize reintegracija ukrajinske proizvodnje hrane, kao i gnojiva koje proizvode i Rusija i Bjelorusija, natrag na globalno tržište.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG