Dostupni linkovi

Bajden u poseti Aziji, kineski vojni manevri u Južnom kineskom moru


Južnokinesko more
Južnokinesko more

Kina je započela vojne vežbe u spornom Južnom kineskom moru u trenutku kada je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) započeo posetu Južnoj Koreji i Japanu u čijem je fokusu suprotstavljanje pretnjama iz Pekinga zemljama te regije.

Kancelarija Uprave za pomorsku bezbednost u južnoj ostrvskoj provinciji Hainan saopštila je da su vežbe počele u četvrtak, 19. maja, i trajaće do ponedeljka, 23. maja.

Saopšteno je da će drugim plovilima biti zabranjen ulazak u to područje. Kina polaže pravo na Južno kinesko u celosti, a ovaj ključni plovni pravac je potencijalno žarište sukoba u Aziji.

SAD ne zauzimaju stav kada je reč o suverenitetu nad ovim područjem, ali insistiraju na pravu na slobodnu plovidbu i njihovi ratni brodovi često prolaze u blizini militarizovanih ostrva pod kontrolom Kine u okviru "operacija slobodne plovidbe".

Kina uvek protestuje protiv takvih misija, označavajući ih namernim provokacijama koje ugrožavaju mir i stabilnost. Da bi ojačala svoje aspiracije na to područje, gradi piste i drugu vojnu infrastrukturu na ostrvima koje je napravila na koralnim grebenima i atolima.

Bruneji, Malezija, Filipini i Tajvan takođe polažu pravo na delove Južnog kineskog mora.

Od početka maja, prvi kineski nosač aviona, Liaoning, nalazi se u misiji u Japanskom moru, koju je Ministarstvo odbrane u Pekingu opisalo kao "rutinsku obuku u skladu sa relevantnim međunarodnim pravom i praksom i nije uperena ni protiv koga".

Tim područjem je u sredu preletelo i dva kineska nuklearna bombardera H-6 dugog dometa, prenose kineski mediji.

Tokom posete Tokiju Bajden će se sastati sa liderima Indo-pacifičkog strateškog saveza poznatog kao Quad, čiji su članovi osim SAD i Australija, Indija i Japan.

Ove četiri države dele zabrinutost zbog sve agresivnije politike Kine i jačanja njenih oružanih snaga.

Kina pak gleda na formiranje ove grupacije kao na deo napora koje predvode SAD da se omete njen ekonomski i politički uspon i osujete pokušaji da povrati samoupravni Tajvan pod svoje okrilje.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji kritikovao je u sredu tokom video razgovora sa japanskim ministrom spoljnih poslova Jošimasom Hajašijem, kako je rekao, negativne poteze Vašingtona i Tokija protiv Pekinga

"Izaziva pažnju da, čak i pre nego što je američki lider krenuo na turneju, takozvana zajednička japansko-američka antikineska retorika već diže glas," rekao je Vang, kako je prenelo kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: AP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG