Dostupni linkovi

Bajden u poseti Japanu i Južnoj Koreji, poruka za Kinu


Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden)

Džo Bajden (Joe Biden) će posetiti Japan i Južnu Koreju na svom prvom azijskom putu kao predsednik SAD, noseći jasnu poruku Kini, kažu savetnici i analitičari – da ne pokuša nigde u Aziji ono što je Rusija uradila u Ukrajini, a posebno ne na Tajvanu, prenosi Rojters

Bajden odlaz na petodnevnu turneju u četvrtak, nakon što je nekoliko meseci proveo u organizovanju saveznika da kazni Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom".

On će se sastati sa novim predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom u Seulu i japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Tokiju, liderima koji dele zabrinutost oko Severne Koreje i Kine i teže da izgrade dugoročne saveze sa Vašingtonom.

"U osnovi, cilj ovog puta je izgradnja mreže savezništava u istočnoj Aziji, delom da bi se suprotstavilo bilo kakvim kineskim akcijama protiv Tajvana," rekao je Evan Medeiros, stručnjak za Aziju u administraciji Baraka Obame.

Sveobuhvatne sankcije koje je Bajden uveo protiv Rusije ne bi bile tako jednostavne protiv Pekinga. Kina je najveći trgovinski partner Južne Koreje i najveći izvor robe koju Japan uvozi. Ono što komplikuje Bajdenovu poruku, njegova administracija nije izložila plan da se suprotstavi Pekingu ako krene da ponovo zauzme samoupravno ostrvo Tajvan, iako američke obaveštajne službe vide da su pripreme za to u toku.

Slično tome, skoro da nema javne strategije za suprotstavljanje zatvaranju Pekinga zbog politike nultog Covida, za koju neki ekonomisti veruju da bi mogla da izazove globalnu recesiju.

Uprkos ovim nedostacima, podrška Vašingtonu iz Seula i Tokija je jača nego ikada u novijoj istoriji.

"Predsednik ima sreće u tome ko su mu partneri", rekao je Majkl Grin (Michael Green), stručnjak za Aziju u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije. "Prošlo je najmanje 20 godina otkako je američki predsednik mogao da putuje u Japan i Koreju i računa da su lideri obe zemlje tako otvoreno za savezništvo," dodao je Grin.

Očekuje se da će Bajden ponuditi dublju saradnju saveznicima u nizu tehnoloških projekata, istaći nova javno-privatna partnerstva za ublažavanje ograničenja u lancu snabdevanja i podršku južnokorejskim i japanskim inicijativama za modernizaciju svojih odbrambenih sposobnosti i razvoj ofanzivnih vojnih kapaciteta.

On neće posetiti demilitarizovanu zonu koja se graniči sa Severnom Korejom, a administracija ne donosi nove ideje o tome kako upravljati narušenim odnosima, kažu analitičari. Severna Koreja je odustala od zamrzavanja testiranja interkontinentalnih balističkih raketa i uskoro bi mogla da nastavi nuklearne probe.

Severna Koreja je takođe nedavno otkrila da se bori sa epidemijom COVID-19, ali je ignorisala pozive da se vrati diplomatiji, odbijajući da prihvati spoljnu pomoć čak i iz Kine.

U Japanu, Bajden će se sastati sa premijerima iz ostala tri člana grupe "Quad": Kišidom iz Japana, Narendrom Modijem iz Indije i sa pobednikom izbora u Australiji u subotu.

Iako nije vojni savez poput NATO-a za Evropu, Vašington vidi ovu neformalnu grupaciju kao ključ za cementiranje prodemokratskih vrednosti. Bajden će istaći saradnju na vakcinama protiv COVID-a, humanitarnoj pomoći, razvoju infrastrukture, kao i na klimi, svemiru i sajber-bezbednosti.

Očekuje se da će Kišida i Bajden imati delikatan razgovor sa Modijem u vezi sa onim što Vašington smatra mlakim odgovorom Indije na rusku invaziju na Ukrajinu.

U Japanu, Bajden će takođe pokrenuti Indo-pacifički ekonomski okvir, partnerstvo koje podstiče dijalog i prekogranična ulaganja u vezi sa trgovinom, otpornošću lanca snabdevanja, infrastrukturom, dekarbonizacijom i poreskim i antikorupcijskim merama.

Ali ono što azijske zemlje najviše žele – veći pristup stotinama miliona američkih potrošača, kako je dogovoreno u Transpacifičkom partnerstvu koje je Donald Tramp napustio 2017. – neće biti deo dogovora.

Očekuje se da će Kišida pritisnuti Bajdena da se ponovo pridruži tom dogovoru, rekli su japanski zvaničnici i analitičari.

XS
SM
MD
LG