Dostupni linkovi

Nove dojave o bombama u Srbiji


Gradska bolnica na Zvezdari u Beogradu nakon dojave o bombi, 18 maja 2022.
Gradska bolnica na Zvezdari u Beogradu nakon dojave o bombi, 18 maja 2022.

U Srbiji je i u sredu, 18. maja, upućeno više dojava o navodno postavljenim bombama u objektima u Beogradu, Novom Sadu u Vojvodini i Nišu na jugu Srbije.

Dojave o eksplozivnoj napravi upućene su u Beogradu srednjoj Medicinskoj školi na Zvezdari, Višoj tehničkoj PTT školi na Paliluli i Visokoj školi elektrotehnike i računarstva na Voždovcu, rečeno je za RSE u MUP-u.

Kako RSE nezvanično saznaje, prijvljeno je da su ekplozivne naprave postavljene i u Grdskoj bolnici na Zvezdari i KBC Dragiša Mišović u Beogradu.

Vojnomedicinska akademija (VMA) saopštila je da je u prepodnevnim časovima na zvaničnu imejl adresu te ustanove stigla pretnja da je u njoj postavljena eksplozivna naprava, ali da je utvrdjeno da je u pitanju lažna dojava.

U MUP-u je za RSE potvrđeno i da je upućena dojava o navodnoj bombi za Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu.

Mediji javljaju da su dojave upućene za više lokacija u Novom Sadu, poput mostova, tržnih centara, železničke stanice, postrojenja za preradu vode, Gradskog veća.

Dojave o eksplozivnoj napravi upućene su i Medicinskoj srednjoj školi u Beogradu.
Dojave o eksplozivnoj napravi upućene su i Medicinskoj srednjoj školi u Beogradu.

Takođe je policijskoj upravi u Nišu oko 9.30 anonimno prijavljeno da je u zgradi Gimnazije "Bora Stanković" u tom gradu postavljena bomba.

"Škola je odmah evakuisana i u toku je antidiverzioni pregled objekta", rekli su u policiji za agenciju Beta.

Ovo je treća dojava o podmetnutoj bombi u Nišu u poslednjih mesec dana.

Mediji javljaju da je dojava o eksplozivnoj napravi upućena i bazenu Tašmajdan u Beogradu.

U 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu nastava onlajn

U 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu nastava će danas biti organizovana onlajn jer je u toku pregled nakon dojava o postavljenoj bombi, izjavio je u sredu, 18. maja, ujutru pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Reč je o dojavama koje su stizale prethodna dva dana.

"U Beogradu se ti brojevi menjaju iz časa u čas. Poslednje informacije od sinoć u 22 časa govore da će nastava danas biti organizovana na daljinu u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u glavnom gradu", rekao je Pašić.

Dodao je da je u svim školama u kojima su obavljeni kontradiverzioni pregledi, utvrđeno da nije bilo postavljenih eksplozivnih naprava.

Hapšenje u Kragujevcu zbog lažne dojave

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Kragujevcu uhapsili su I. K. (22) iz Bajine Bašte, osumnjičenog da je 17. maja telefonom pozvao dežurnu službu i prijavio da je u Policijskoj upravi u Kragujevcu postavljena bomba.

Policija u Kragujevcu je saopštila da je, "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda", nakon hapšenja osumnjičenom I. K. određeno zadržavanje do 48 sati.

"On će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu", navela je policija.

Kontradiverzionim pregledom utvrđeno je da je dojava bila lažna.

Javni objekti u Beogradu i širom Srbije su poslednjih meseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu, bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama.

Samo u jednom danu, 16. maja, dojave su dostavljene elektronskom poštom na 173 školskih adresa od 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu.

Meta dojava, koje su stigle elektronskom poštom, bili su i zoo vrt, aerodromi, tržni centri, letovi Air Serbia za Rusiju, mostovi.

DS: Službe bezbednosti moraju saznati ko šalje dojave o bombama

Opoziciona Demokratska stranka pozvala je službe bezbednosti Srbije da u istrazi povodom serije dojava o podmetnutim bombama u Beogradu, ali i još nekim gradovima, zatraže pomoć partnerskih država i organizacija koje imaju veće iskustvo sa sajber napadima.

"Poslednje dojave o podmetnutim bombama očigledno nisu pojedinačni incidenti, već smišljena kampanja koja izaziva uznemirenje građana, onemogućava redovan rad policije i remeti život i rad u glavnom gradu, a naše državne institucije i organizacije nisu do sad pokazale da su stanju da se same odupru ovim napadima", naveo je DS.

Demokratska stranka pozvala je najviše državne zvaničnike da se ne bave "svojom političkom propagandom i podmetanjem neproverenih glasina, a pogotovo da ne šire paniku."

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 17. maja izjavila da su dojave o bombama u Srbiji pritisci iz inostranstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji, dok je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin dan ranije ocenio da se protiv Srbije vodi specijalni rat.

XS
SM
MD
LG