Dostupni linkovi

Vulin o dojavama bombi: 'Protiv Srbije se vodi specijalni rat'


Ministar policije Srbije, Aleksandar Vulin
Ministar policije Srbije, Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je o brojnim zabilježenim dojavama bombi da je "suštinski cilj svih tih napada da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu".

Javni objekti u Beogradu su poslednjih meseci bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama. Dojave su zabilježene i 16. maja.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) stoji da su pretnje stigle "sa različitih adresa iz više evropskih država, na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava".

"Protiv Srbije se vodi specijalni rat. Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti, ni sprovedeni od strane bilo kog pojedinca, u pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje", stoji u saopštenju ministra Vulina.

Kako je objašnjeno, vrednost opreme potrebne za hakerski udar obima kakav je zabeležen u prthodnom periodu, prelazi sto hiljada evra, ali se naneta šteta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede meri u milionima (evra).

"Radi razumevanja koliko je napad organizovan i skup, govori i informacija da se oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je udar poveden", naveo je Vulin.

Dodaje se da prijave o postavljenim eksplozivnim napravama imaju za cilj izazivanje uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi zemlje, ali da je "suštinski cilj svih napada da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu."

Ministar je pozvao građane da budu disciplinovani i uzdržani, da ne podležu panici i da poštuju naređenja koja im prilikom postupanja izdaju predstavnici policije.

Tokom jutarnjih sati 16. maja u 97 beogradskih osnovnih i srednjih škola stigle su dojave o postavljenim bombama, a proverom u velikom broju škola je utvrđeno da su dojave bile lažne objavilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Zatim su, u toku popodneva, stigle nove pretnje da su postavljene bombe na mostovima u Beogradu, u tržnom centru "Stadion", kao i u objektima za prečišćavanje vode, a dojave je potvrdio i MUP.

Pored toga i policija u Nišu je u jutarnjim satima primila dojavu da je na aerodromu Konstantin Veliki u tom gradu postavljena bomba.

Jedna u nizu lažnih prijava bila je u petak, 13. maja, kada su pretnje o postavljenim bombama upućene na adrese tri tržna centra i četiri studentska doma u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je ranije saopštilo da će zbog dojava o bombama tražiti pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog krivičnog dela.

Vlasti u Srbiji do sada nisu saopštile ko su odgovorni za ove lažne prijave.

Rečeno je da pretnje o navodno postavljenim bombama stižu elektronskom poštom iz inostranstva sa šifrovanog servisa koji, za razliku od drugih servisa, ne skladišti podatke.

Iz MUP-a su naveli da u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, čine sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći putem kontaktnih tačaka uspostavljenih u skladu sa Budimpeštanskom konvencijom.

XS
SM
MD
LG