Dostupni linkovi

Vučić o novom tipu 'političke evropske zajednice' koju predlaže Makron


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2022, Beograd
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, maj 2022, Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je 10. maja novu viziju Evropske unije (EU) o kojoj je dan ranije govorio predsednik Francuske, Emanuel Makron.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je 9. maja govoreći pred Evropskim parlamentom u Strazburu da se zalaže za novi tip "političke evropske zajednice" koja bi omogućila zemljama van Evropske unije, uključujući Ukrajinu i Britaniju, da se pridruže "osnovnim evropskim vrednostima".

Vučić je izjavio kako više od mesec dana nije razgovarao sa reizabranim predsednikom Francuske, kao i da se neće mešati u načine odlučivanja unutar EU.

“Voleo bih da čujem kakav mu je konačni plan da bih mogao da se izjašnjavam”, rekao je Vučić nakon ceremonije zvaničnog otvaranja punionice gazirane vode u istočnoj Srbiji.

Makron je rekao da će "evropska politička zajednica" biti otvorena za demokratske evropske nacije koje se pridržavaju njenih osnovnih vrednosti u oblastima kao što su politička saradnja, bezbednost, saradnja u energetici, transportu, ulaganje u infrastrukturu ili kretanje ljudi.

"Pridruživanje njoj ne bi nužno prejudiciralo buduće članstvo u EU", rekao je on.

Sledi javna rasprava o vojnom roku

Odgovarajući na pitanje o uvođenju vojnog roka, Vučić je rekao kako je javna debata o vraćanju obaveze služenja vojnog roka tek otvorena i da se može desiti da njegov predlog i ne bude usvojen.

"Tek je otvorena debata, polako, ne žurite sa zaključcima. Možda bude, možda i ne bude, ja sam samo rekao šta ja mislim o tome. Ja sam za, ali videćemo kako će da se odluči. Ima argumenata za i protiv, ali ovo je demokratska država i mora da se razgovara o svemu", rekao je Vučić.

Ko u Srbiji ne odustaje od vojnog roka?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link


Na pitanje kako bi izgledao vojni rok, koliko bi trajao i koji slojevi stanovništva bi bili obavezni da idu u vojsku, Vučić je rekao da je sada potrebno nekoliko meseci da se iznesu svi argumenti bitni za to pitanje i da će onda biti doneti zaključci.

"Videćemo. A da me pitate te tehničke stvari, pojma nemam. Ama baš pojma nemam", rekao je on.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je 9. maja kako su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije formirali radne grupe koje vrše analizu svih segmenata koji se tiču postavljenog zadatka i planiranja mogućnosti ponovnog uvođenja redovnog služenja vojnog roka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Kao što je predsednik Vučić i rekao, Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva smatram da treba da ima obavezni vojni rok, baš kao što ga imaju i Austrija i Švajcarska. Njegovim uvođenjem bi, pre svega, pojačali odbrambene kapacitete naše zemlje", rekao je Stefanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je 6. maja da predlaže da se u Srbiji uvede obavezni vojni rok koji bi trajao 90 dana.

XS
SM
MD
LG