Dostupni linkovi

Kurti najavio apliciranje za prijem Kosova u Savet Evrope i Partnerstvo za mir


Kosovski premijer Aljbin Kurti govori tokom konferencije za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, Nemačka, 4. maja 2022.
Kosovski premijer Aljbin Kurti govori tokom konferencije za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, Nemačka, 4. maja 2022.

Kosovski premijer Albin (Aljbin) Kurti najavio je da će Kosovo ubrzo predati aplikaciju za članstvo u Savet Evrope (SE) kao i u Partnerstvo za mir.

Ovo je Kurti saopštio u Berlinu, nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Scholz je u nemačku prestonicu pozvao premijera Kosova i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi dao podsticaj dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

U vezi sa najavom zvanične Prištine da će pokušati članstvo u međunarodne organizacije oglasio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ako neko ne želi da poštuje Washingtonski sporazum i naše ruke će biti odrešene i mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom i nacionalnim interesima”, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanje da li će Srbija napustiti Savet Evrope i odustati od Washingtonskog sporazuma, u slučaju da Kosovo bude primljeno u ovu organizaciju.

Srbija i Kosovo su u septembru 2020. godine potpisale u Beloj kući, Washingtonski sporazum. Prema sporazumu, Kosovo se usaglasilo sa jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok se Srbije saglasila da takođe godinu dana odustane od kampanje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti ili traženja od drugih država da ne priznaju Kosovo.

Iako je prošlo više od godinu dana od potpisivanja sporazuma i nakon promena u američkoj administraciji, razni američki zvaničnici su ponavljali da ovaj sporazum ostaje na snazi.

Kancelar Nemačke Olaf Scholz je izrazio nadu da Srbija neće napustiti one organizacije gde bi Ksoovo uspelo da se učlani.

“Želim da Srbija ostane u Savetu Evrope. Važan je doprinos koji se tamo daje. Ukupno gledano radi se o daljem razvoju odnosa koji će dovesti do toga da svi stvorimo zajednicu jer je perspektiva da svi budemo okupljeni u EU”, izjavio je nemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za štampu sa srpskim predsednikom.

Mogućnost prijema Kosova u Savet Evrope je realna nakon što je Rusija 15. marta napustila ovu organizaciju, kako bi predupredila moguće proterivanje zbog napada na susednu Ukrajinu.

Odsustvom Rusije, ubedljiva većina članica SE predstavlja zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, stoga moguće glasanje za prijem Kosova može rezulirati članstvom, budući da jednoglasje, u ovom slučaju, nije neophodno.

Sa druge strane, za prijem u program NATO “Partnerstvo za mir” neophodna je saglasnost svih država članica Alijanse. Od svega 30 članica koliko ima NATO, četiri njih nije priznalo nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG