Dostupni linkovi

Putin naredio uzvratne sankcije Zapadu


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o uzvratnim ekonomskim sankcijama kao odgovor na "neprijateljske aktivnosti određenih stranih država i međunarodnih organizacija", saopštili su iz Kremlja u utorak.

Dokument ne daje nikakve pojedinosti o tome na koje pojedince ili subjekte mjere mogu uticati.

Rusija će prema dekretu zabraniti izvoz proizvoda i sirovina osobama i subjektima koje je sankcionirala.

Također se zabranjuje transakcije sa stranim pojedincima i tvrtkama koje su pogođene ruskim uzvratnim sankcijama i dopušta ruskim saradnicima da ne ispunjavaju obaveze prema njima.

Prema uredbi, ruska vlada ima deset dana da sastavi popise stranih pojedinaca i tvrtki koje će biti sankcionirane, kao i da definira "dodatne kriterije" za niz transakcija koje bi mogle biti podložne ograničenjima.

Rusija je i sredinom aprila uvela sankcije kada je zabranila za 398 članova Kongresa SAD i 87 kanadskih senatora da uđu na njenu teritoriju kao meru odmazde na sličnu odluku koju je Vašington donio prema Rusiji da bi je kaznio zbog njene invazije Ukrajine.

Od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara brojne zemlje širom svijeta uključujući Sjedinjene Države,Veliku Britaniju, ali i Evropsku uniju uvele su sankcije Rusiji.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG