Dostupni linkovi

Gazprom prekida isporuku prirodnog gasa Poljskoj


Stanica za distribuciju gasa u centralnoj Poljskoj, Gustoržin, 12. septembar 2014.
Stanica za distribuciju gasa u centralnoj Poljskoj, Gustoržin, 12. septembar 2014.

Poljske energetske zalihe su bezbjedne, navedeno je iz poljskog ministarstva za klimu, nakon što je Gazprom obavijestio poljski PGNiG da će da prekine snabdijevanje te zemlje kroz gasovod Jamal u srijedu, 27. aprila.

Ministarka za klimu, Ana Moskva, rekla je 26. aprila da nema potrebe da se prirodni gas povlači iz rezervi, te da snabdijevanje korisnika u Poljskoj neće biti prekinuti.

Tokovi iz drugih smjerova će nadomjestiti Gazpromovo snabdijevanje, poručio je poljski ministar zadužen za energetsku bezbjednost, Pjotr Naimski, dodajući da je ugovor o kome je riječ "ionako trebalo da istekne u decembru".

Iz poljske državne firme zadužene za eksploataciju i distribuciju nafte i gasa, PGNiG, saopšteno je da je Poljska spremna za nabavku potrebnih zaliha iz drugih izvora.

Poručuju takođe da je odluka ruskog energetskog giganta, Gazproma, kršenje postojećih ugovora, te da će tražiti odštetu.

Poljski premijer, Mateuš Moravijecki, nakon sastanka 26. aprila sa svojim njemačkim kolegom Olafom Šolcom, poručio je da se već unaprijed, ova zemlja pripremila za mogućnost prekida isporuke, diversifikacijom dobavljača gasa, te da privreda neće imati probleme.

Već ranije, Poljska je saopštila da ne želi da plaća prirodni gas u rubljama, kao što Rusija zahtjeva.

Poljska je takođe najavila da planira prestati koristiti rusku naftu do kraja 2022. godine i prestati uvoziti ruski ugalj najkasnije do maja, rekao je Moravijecki 30. marta.

Izvor: Reuters, DPA

XS
SM
MD
LG