Dostupni linkovi

Berlin saopštio da ruski gas neće plaćati u rubljama


Ruski radnik pokreće ventil na naftnom polju Jarakta u Rusiji, 10. mart 2019.

Berlin će nastaviti da plaća ruski gas u evrima ili dolarima, saopštio je 30. marta portparol nemačke Vlade nakon telefonskog razgovora kancelara Olafa Scholza sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Portparol je, kako prenosi agencija Reuters, izjavio da je Putin nemačkom kancelaru rekao da se za evropske partnere ništa neće promeniti uprkos njegovom planu za plaćanje u rubljama.

"Putin je Scholzu rekao da će plaćanja i dalje biti vršena u evrima i prebačena u Gazprom banku, koja će novac konvertovati u rublje", rekao je nemački portparol.

On je dodao da Scholz nije pristao na ovu proceduru, ali da je tražio pisane informacije kako bi bolje razumeo o čemu se radi.

Portparol Vlade je naveo i da ostaje na snazi sporazum G7, koji predviđa da će se isporuke energenata iz Rusije plaćati samo u evrima ili američkim dolarima.

Ruski predsednik je sistem plaćanja ruskog gasa u rubljama predstavio i italijanskom premijeru tokom telefonskog razgovora dvojice lidera, saopštila je 30. marta kancelarija premijera Italije.

Italija je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa, a Mario Draghi je ranije odbacio ruski zahtev za plaćanjem u rubljama. U saopštenju iz njegovog kabineta nije navedeno kakav je bio odgovor na Putinova objašnjenja kako sistem funkcionisati.

"Razgovor je bio usredsređen na pregovore između Rusije i Ukrajine i njihov najnoviji razvoj", navodi se u saopštenju.

Rusija je najavila da zbog zapadnih ekonomskih sankcija nakon invazije na Ukrajinu, planira da zahteva plaćanje u rubljama za svoje energente.

Nemačka i Austrija aktivirale krizne planove

Nemačka i Austrija pokrenule su plan za hitne slučajeve upravljanja snabdevanja plinom ako ruski zahtev poremeti ili zaustavi isporuke ovog energenta.

Nemačka je pozvala potrošače i kompanije da smanje potrošnju u očekivanju mogućih nestašica, dok je Austrija saopštila da pooštrava praćenje tržišta gasa.

Nemačka dobija oko polovinu gasa i trećinu nafte iz Rusije. Susedna Austrija se mnogo više oslanja na Rusiju i dobija oko 80 odsto gasa od te zemlje, piše BBC.

Insistiranje Moskve na plaćanju ruskog plina u rubljama, koji zadovoljava trećinu godišnjih energetskih potreba u Evropi, podstaklo je na akciju i druge evropske države.

Grčka je sazvala hitan sastanak dobavljača, holandska Vlada je saopštila da će podsticati potrošače da manje koriste plin, dok je francuski energetski regulator poručio potrošačima da nema razloga za paniku.

Moskva, koja akciju u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", kaže da mere Zapada predstavljaju "ekonomski rat".

Kremlj je 30. marta signalizirao da bi mogao proširiti potražnju za plaćanjem u rubljama i na druge robe, uključujući naftu, žito, gnojiva, ugljen i metale, povećavajući pretnje recesijom u Sjedinjenim Državama i Evropi u kojoj inflacija vrtoglavo raste.

Očekuje se da će Moskva 31. marta obznaniti planove za plaćanje u rubljama, iako je rekla da neće odmah zahtevati da kupci plaćaju izvoz plina u toj valuti, preneo je Reuters.

XS
SM
MD
LG