Dostupni linkovi

Režim nalepnica za vozila iz Srbije i Kosova ostaje na snazi, potvrdio Peter Stano


Prelaz Merdare između Kosova i Srbije gde vozači stavljaju nalepnice na registarske tablice vozila 22. april 2022.
Prelaz Merdare između Kosova i Srbije gde vozači stavljaju nalepnice na registarske tablice vozila 22. april 2022.

U nedostatatku dogovora o trajnom rešenju za registarske tablice vozila iz Srbije i Kosova, nastavlja da važi režim nalepnica, potvrdio je Peter Stano portparol Evropske unije (EU).

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, Stano je izrazio žaljenje EU što nije postignut dogovor glavnih poregovarača o registarskim tablicama, na satatnku koji je održan 21. aprila, kada je istekao rok za pronalazak rešenja.

"EU, kao fasilitator, poziva glavne pregovarače Kosova i Srbije da se ponovo sastanu narednih dana u Briselu kako bi se dogovorili o daljem putu za postizanje sporazuma", poručio je Peter Stano.

Glavni pregovarači iz Prištine i Beograda, Besnik Bislimi (Bisljimi) i Petar Petković nisu uspeli da pronađu zajednički stav oko pitanja registarkih tablica. Kosovska vlada je u septembru uvela mere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo, zbog čega je došlo do zaoštravanja prilika na severu Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog , Miroslav Lajčak je 30. septembra izdejstvovao dogovor sa stranama čime je došlo do deeskalacije na severu. U tom dogovoru je takođe usaglašeno da se formiranju radne grupe koje bi izradile predlog za trajno rešenje koje bi potom dobilo politički pečat.

Rok za postizanje dogovora je bio najkasnije šest meseci nakon prvog sastanka radne grupe, koja je sa radom počela 21. oktobra.

U svetlu neuspeha da se postigne dogovor, portparol EU, Peter Stano je naglasio da međunarodna zajednica i evropske institucije očekuju da se obe strane uzdrže od bilo kakvog jednostranog delovanja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na terenu i oteža dalji napredak u dijalogu.

Odgovor Srbije

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je u saopštenju za javnost 22. aprila istakla da Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu "u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne".

"Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rešenje", piše u saopštenju.

Dodaje se i da je Beograd pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama, te da su spremni da nastave da razgovaraju i tragaju za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je ranije, 18. aprila saopštila da se u privremenom sporazumu o registarskim tablicama nigde ne spominje reč "reciprocitet", kao i da u tom sporazumu ne postoji odredba da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci.

"Takvih odredbi jednostavno nema u sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju", napomenuli su iz Kancelarije 18. aprila.

Iz Kancelarije poručuju da sva dosadašnja saopštenja, kako Evropske unije, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, "nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa".

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je ponovo podsetila da devet godina nije formirana Zajednicu srpskih opština, rekavši da je upravo to jedini put ka miru i stabilnosti na Kosovu.

XS
SM
MD
LG