Dostupni linkovi

NATO intervencija je pečat Medlin Olbrajt, poručio premijer Kosova


Premijer Kosova i predsednik kosovske Skupštine odali su poštu bivšoj američkoj državnoj sekretarki ispred njene biste u Prištini (24. mart 2022)

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Skupštine Kosova Gljauk (Glauk) Konjufca odali su poštu bivšoj američkoj državnoj sekretarki Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), ispred njene biste u Prištini.

Olbrajt je preminula 23. marta u 84. godini života.

Kosovski premijer je u četvrtak, 24. marta, poručio da NATO intervencija, kojom je prema njegovoj oceni zaustavljen genocid na Kosovu, nosi pečat Medlin Olbrajt.

Na tome će joj, rekao je Kurti, Kosovo i kosovski narod zauvek biti zahvalni.

Inače, 24. marta 1999. godine NATO je započeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije a nakon neuspešnih pregovora o prekidu sukoba na Kosovu, koji su se vodili u Rambujeu i Parizu. NATO je ovu intervenciju preduzeo sa ciljem da spreči nasilje nad kosovskim albancima od strane srpskih snaga.

„Oštar um, nepokolebljiva ljubav prema građanskim pravima i slobodi u republici, njena orijentacija prema socijalnoj demokratiji i izvanredno poznavanje geopolitike, čine da se njena ličnost dugo pamti, ne samo u politici SAD i na Kosovu, već i u mnogim drugim zemljama sveta“, rekao je Kurti.

Olbrajt je Kosovo posetila mesec dana nakon što je rat završen, u julu 1999. godine.

Tada je poručila da će se izgradnjom mira na Kosovu doprineti stabilizaciji na Balkanu i slobodnoj Evropi. Zbog njenih zasluga, u Prištini je 2019. godine u Prištini otkrivena i bista u njenu čast.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca je rekao da narod Kosova nikada neće zaboraviti Medlin Olbrajt i da će joj uvek biti zahvalan na izuzetnom doprinosu za oslobođenje i slobodu.

“Ona je, zajedno sa predsednikom Bilom Klintonom, bila glavna pokretačka snaga međunarodnog plana da se zaustavi genocid Srbije nad narodom Kosova“, rekao je Konjufca.

Medlin Olbrajt je obavljala dužnost državne sekretarke do 2001. godine, u vreme mandata američkog predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) i bila je prva žena na toj poziciji.

Bivši predsednik SAD Batak Obama (Barack Obama) joj je dodelio 2012. godine Medalju slobode, najznačajnije civilno priznanje u SAD, ističući da je njen život inspiracija svim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG