Dostupni linkovi

Preminula Madeleine Albright, nekadašnja američka državna tajnica


Madeleine Albright, nekadašnja američka državna tajnica, Washington, 28 novembar 2016.

Madeleine Albright, nekadašnja američka državna tajnica i jedna od najutjecajnijih svjetskih državnica, preminula je u 84. godini života.

Vijest o smrti objavila je njena obitelj u srijedu, 23. marta, navodeći da je Albright umrla "okružena sa članovima obitelji i prijateljima". Obitelj je odala počast ovoj "neumornoj zagovornici demokracije i ljudskih prava".

Njenu smrt potvrdio je i glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

"Utjecaj koji je imala osjeća se svaki dan. Znam da u ovoj zgradi ima mnogo ljudi koji će danas tugovati", kazao je Price.

Madeleine Albright obnašala je dužnost državne tajnice do 2001. godine, u vrijeme mandata američkog predsjednika Billa Clintona.

Clinton ju je odabrao za najvišeg američkog diplomatu 1996. godine, kao prvu ženu na poziciji džavnog tajnika. Prethodno je bila ambasadorica pri Ujedinjenim narodima (UN).

Zagovarala je, između ostalog, oštru vanjsku politiku SAD-a kada je riječ o Bosni i Hercegovini (BiH), tokom ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća.

U to je vrijeme isticala se po naporima da podstakne Clintonovu administraciju da intervenira kako bi se zaustavilo etničko čišćenje na Kosovu koje je provodio režim Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i optuženika za ratne zločine koji je umro u pritvoru Haškog suda 2006. godine.

"Vjerujem da je za nas bitno ne stajati po strani i gledati što Milošević planira učiniti. Ne možemo gledati zločine protiv čovječnosti", rekla je tada.

Nakon što je napustila dužnost, kritizirala je predsjednika Georgea W. Busha zbog korištenja "šoka sile" umjesto saveza za poticanje diplomacije, piše AP.

Predsjednik Barack Obama dodijelio joj je 2012. godine Medalju slobode, najznačajnije civilno priznanje u SAD, ističući da je njen život inspiracija svim Amerikancima.

Albright je savjetovala ženama da budu samouvjerenije i da postavljaju pitanja, a ne da čekaju da ih pitaju.

“Trebalo mi je dosta vremena da razvijem glas, a sada kada ga imam, neću šutjeti”, izjavila je 2010. godine za HuffPost Living.

Madeleine Albright rođena je u Pragu 1937. godine, u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Bila je kćerka diplomate koji je bio prisiljen u progonstvo nakon okupacije od nacističke Njemačke 1939. godine.

Preselila se prvo u Englesku, pa u Ameriku desetljeće kasnije. U nacističkim logorima izgubila je nekoliko članova obitelji.

Diplomirala je 1959. godine na koledžu Wellesley, radila je kao novinarka, a kasnije studirala međunarodne odnose na Univerzitetu Columbia, gdje je magistrirala i doktorirala.

XS
SM
MD
LG