Dostupni linkovi

Ministar policije Srbije izjavio da je glupo i licemerno pretiti Srbiji sankcijama


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin saopštio je 21. marta da je glupo i licemerno pretiti Srbiji sankcijama reagujući na izjavu litvanskog šefa diplomatije da ne isključuje mogućnost sankcija Srbiji i Turskoj zbog Rusije.

Ministar inostranih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis rekao je 21. marta da bi Evropska unija (EU) mogla uvesti sankcije i trećim zemljama, koje pomažu Rusiji tokom njene invazije na Ukrajinu.

"Mora da postoji vrlo jasna poruka svakoj trećoj zemlji koja pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije, da iste sankcije možemo da primenimo i na te zemlje”, izjavio je Landsbergis odgovarajući na pitanje novinara kako će EU obezbediti da se sankcije zaobiđu preko Srbije ili Turske.

Vulin je u reagovanju na ovu izjavu naveo da "Srbi ne napadaju prijatelje i ne vole ucene" i da je izjava litvanskog šefa diplomatije licemerna.

"Ni Evropska unija uvela sankcije na ruski gas i naftu. Ako su litvanske pretnje jezik Evropske unije, onda je naše pridruživanje Evropskoj uniji još dalje nego što sam mislio da jeste", rekao je Vulin.

Vulin je dodao da bi litvanski ministar spoljnih poslova želeo da natera Srbiju da tuđe ratove uzme kao svoje i, kako navodi, "da ga našim učešćem u sankcijama u koje ne verujemo, učinimo onim što nije, velikim i hrabrim".

"Srbija sama bira svoje prijatelje, ali je i neprijatelji sami izaberu", rekao je Vulin.

Srbija i Turska su jedine preostale vazdušne rute preko kojih se iz Rusije ide dalje u odmarališta i gradove širom zapadne Evrope, nakon što je EU 27. februara zatvorila svoj vazdušni prostor za sve ruske avione, uključujući i one privatne koje su u vlasništvu državljana Rusije, kao i avione koji su registrovani u toj zemlji.

Srbija je 2. marta potpisala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se izražava zabrinutost zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali se nije pridružila sankcijama koje su protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara.

XS
SM
MD
LG