Dostupni linkovi

Litvanski šef diplomatije ne isključuje mogućnost sankcija Srbiji i Turskoj zbog Rusije


Gabrielius Landsbergis uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU članica, Brisel, 21. februar
Gabrielius Landsbergis uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova EU članica, Brisel, 21. februar

Ministar inostranih polosva Litvanije, Gabrielius Landsbergis, je napomenuo da bi Evropska unija (EU) mogla uvesti sankcije i trećim zemljama, koje pomažu Rusiji.

"Mora da postoji vrlo jasna poruka svakoj trećoj zemlji koja pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije, da iste sankcije možemo da primenimo i na te zemlje”, izjavio je Landsbergis odgovarajući na pitanje novinara kako će EU obezbediti da se sankcije zaobiđu preko Srbije ili Turske.

"Moramo biti vrlo ozbiljni u tome. U pitanju je naš kredibilitet", upozorio je litvanski šef diplomatije.

Govoreći uoči sastanka evropskih ministara inostranih polosva EU, Gabrielius Landsbergis je podvukao da EU nikad do sada nije uvela ovoliki obim restriktivnih mera. Ovo je razlog zašto on smatra da je potrebno formiranje posebnog tela koje bi se bavilo isključivo nadzorom i sprovođenjem evropskih sankcija.

"Kada je značajno sankcionisana zemlja članica Saveta bezbednosti EU, a ja smatram da bi trebalo da bude još više sankcionisana, moramo da nadgledamo sprovođenje procesa mnogo ozbiljnije nego u ranijim slučajevima", kaže Landsbergis.

Srbija i Turska su jedine preostale zračne rute preko kojih se iz Rusije ide dalje u odmarališta i gradove širom zapadne Evrope, nakon što je EU 27. februara zatvorila svoj zračni prostor za sve ruske avione, uključujući i one privatne koje su u vlasništvu državljana Rusije, kao i avione koji su registrovani u toj zemlji.

Srbija i Turska su zemlje kandidati za punopravno članstvo u EU. Dok su pregovori o članstvu sa Turskom zamrznuti od 2016. godine, Srbija je duboko u procesu pristupnih pregovora.

Srbija nije uvela sankcije protiv Rusije u skladu sa odlukama EU koja je od početka invazije u četiri navrata uvela sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG