Dostupni linkovi

Dačić kaže da Zapad i Istok imaju razumevanja za poziciju Srbije prema Ukrajini


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je istakao da Srbija poštuje suverenitet Ukrajine
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je istakao da Srbija poštuje suverenitet Ukrajine

"Naša pozicija u vezi sa Ukrajinom je nepromenjena i danas kada u Ukrajini traju sukobi. Kao i u proteklih osam godina, tako i sada, dobili smo puno razumevanje za naše stavove i na Zapadu i na Istoku", rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić 21. marta studentima Beogradske bankarske akademije prilikom njihove posete Skupštini.

Dačić je rekao i da zategnuti odnosi sa Ukrajinom traju najmanje osam godina i da su još 2014. godine Rusiji na Zapadu uvedene sankcije zbog aneksije Krima.

"Srbija se nije priključila tim sankcijama jer je od prvog trenutka imala jasnu i principijelnu poziciju na kojoj je i danas", istakao je Dačić.

"Naime, mi smo od prvog trenutka isticali da poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, zato što i sami tražimo da se isto poštuje i u našem slučaju", rekao je Dačić dodajući da Srbija smatra da je nezavisnost Kosova, koje smatra delom svoje teritorije, proglašena nelegalno 2008. godine.

Dačić je obrazložio da je Srbija odlučila da ne uvodi sankcije Rusiji jer "ekonomske sankcije i bilo koja druga vrsta pritisaka ne mogu biti način za rešavanje međunarodnih problema".

"Naš stav je ojačan time i što smo i sami ne toliko davno (devedesetih godina, prim.aut.) bili izloženi ekonomskim sankcijama i dobro znamo da ta mera šteti samo građanima i nikako ne donosi politički rezultat", rekao je on.

Dačić je rekao i da su ekonomske posledice rata u Ukrajini ogromne, ali da Srbija ima dovoljno rezervi goriva i hrane.

Srbija je 2. marta potpisala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se izražava zabrinutost zbog invazije Rusije na Ukrajinu, ali se nije pridružila sankcijama koje su protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija.

Zvaničnici Evropske unije (EU) su u više navrata uputili poruke Srbiji da se uskladi sa spoljnom politikom EU po pitanju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i upozorili na moguće posledice ako se nastavi sa ovom politikom.

Srbija je, pored Belorusije, jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Kao zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, od nje se očekuje da uskladi spoljnu politiku sa evropskim politikama.

Grupa zastupnika Evropskog parlamenta je već zatražila od Evropske komisije privremeno zamrzavanje pregovora o pristupanju EU sa Vladom Srbije i uskraćivanje finansijske podrške.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara.

XS
SM
MD
LG