Dostupni linkovi

Japan i Australija uvode nove sankcije Rusiji


Japan je do sada zbog invazije na Ukrajinu sankcionisao 76 pojedinaca, sedam banaka i 12 drugih organizacija iz Rusije.
Japan je do sada zbog invazije na Ukrajinu sankcionisao 76 pojedinaca, sedam banaka i 12 drugih organizacija iz Rusije.

Japan i Australija najavili su 18. marta odvojene sankcije protiv pojedinaca i organizacija iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Japan će uvesti sankcije protiv 15 pojedinaca i devet organizacija, uključujući zvaničnike odbrane i državnog izvoznika oružja "Rosoboronexport".

Sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine, poslednje su u nizu mera Japana nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Japan je do sada sankcionisao 76 pojedinaca, sedam banaka i 12 drugih organizacija iz Rusije, saopštilo je Ministarstvo finansija te zemlje.

Australija je uvela sankcije dvojici ruskih milijardera, Olegu Deripaski i Viktoru Vekselbergu, koji su povezani sa njenom rudarskom industrijom.

Ministarka inostranih poslova Marise Payne izjavila je da Australija blisko sarađuje sa međunarodnim partnerima na povećanju pritiska na ruske oligarhe bliske predsedniku Vladimiru Putinu.

"Te mere su dodatak ograničenjima za 41 oligarha i članove njihovih porodica koji se već suočavaju sa ciljanim finansijskim sankcijama i zabranama putovanja", rekla je Payne.

Evropska unija je usvojila je 15. marta četvrti paket sankcija protiv Rusije, zbog njene invazije na Ukrajinu, koji uključuje zabranu ulaganja u ruski energetski sektor, izvoz luksuzne robe u Moskvu i uvoz proizvoda od čelika iz Rusije.

Sankcije takođe zamrzavaju imovinu većeg broja poslovnih ljudi koji podržavaju rusku državu, uključujući vlasnika fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča i šefa ruskog državnog TV kanala Konstantina Ernsta, koji su dodati na crnu listu koja već uključuje desetine bogatih Rusa.

Poslednje sankcije usledile su nakon tri kruga kaznenih mera koje su uključivale zamrzavanje imovine ruske centralne banke, isključenje iz SWIFT bankarskog sistema nekih ruskih i beloruskih banaka i zamrzavanje imovine oligarha i najviših političara, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

XS
SM
MD
LG