Dostupni linkovi

Nove sankcije EU ciljaju na sektor energetike i luksuz


EU je 15. marta uvela četvrti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.
EU je 15. marta uvela četvrti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Evropska unija je u četvrtom paketu sankcija protiv Rusije, zbog njene invazije na Ukrajinu, uključila zabranu ulaganja u ruski energetski sektor, izvoz luksuzne robe u Moskvu i uvoz proizvoda od čelika iz Rusije.

Sankcije takođe zamrzavaju imovinu većeg broja poslovnih ljudi koji podržavaju rusku državu, uključujući vlasnika fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča i šefa ruskog državnog TV kanala Konstantina Ernsta, koji su dodati na crnu listu koja već uključuje desetine bogatih Rusa.

Poslednje sankcije usledile su nakon tri kruga kaznenih mera koje su uključivale zamrzavanje imovine ruske centralne banke, isključenje iz SWIFT bankarskog sistema nekih ruskih i beloruskih banaka i zamrzavanje imovine oligarha i najviših političara, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Mere će pogoditi ruske naftne kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gasprom Njeft, koji će biti podvrgnuti zabrani transakcija, ali će članice EU i dalje moći da kupuju naftu i gas od njih.

Takođe će biti zabranjeno ulaganje u energetske projekte u Rusiji koje vode druge ruske kompanije, uključujući gasnog giganta Gasprom.

Kompanijama iz EU takođe neće biti dozvoljeno da izvoze u Rusiju bilo kakvu luksuznu robu vrednu više od 300 evra, uključujući drago kamenje, kristal, kavijar, vino, tašne, proizvode od kože, cipele i kapute.

Biće zabranjen i izvoz automobila koji koštaju više od 50.000 evra.

XS
SM
MD
LG