Dostupni linkovi

Japan najavljuje nove sankcije protiv Rusije


Premijer Japana Fumio Kišida se nada da će koordinirana akcija sa drugim članicama G7 protiv Rusije poslati poruku da se zaustavi bilo kakva agresija u Aziji i drugim regionima

Japan će pojačati sankcije Rusiji kako bi uključio finansijske institucije i izvoz vojne opreme, rekao je 25. februara premijer Fumio Kišida, dodajući da je malo verovatan uticaj na snabdevanje energijom njegove zemlje, koja je siromašna resursima.

Posle sličnog poteza Vašingtona kao odgovor na invaziju na Ukrajinu, Kišida je na konferenciji za novinare rekao da će Tokio sankcijama, koje će odmah biti uvedene, gađati ruske finansijske institucije i pojedince, kao i da će zaustaviti izvoz robe za vojnu upotrebu, kao što su poluprovodnici.

Taj potez Japana usledio je nakon što je Vašington uveo nove sankcije pošto su ruske snage 24. februara napale Ukrajinu u najvećem napadu jedne države na drugu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Kišida je takođe rekao da se nada da će koordinirana akcija sa drugim članicama Grupe sedam (G7) protiv Rusije poslati poruku za zaustavljanje bilo kakve agresije u Aziji i drugim regionima.

Ram Emanuel, ambasador SAD u Japanu, pohvalio je taj potez.

„Brz odgovor Japana u saradnji sa Sjedinjenim Državama i članicama G7, Evropskom unijom i Australijom da sprovede finansijske sankcije protiv ruskih banaka, oligarha i korporativnih entiteta, suspenduje izdavanje viza i ograniči izvoz poluprovodnika i visokotehnoloških proizvoda, nametnuće neviđene ekonomskih troškova za Rusiju zbog akcije bez presedana“, naveo je on u saopštenju.

SAD su inače jedan od ključnih partnera Japana.

Moskva najavljuje odgovor

Međutim, ruski ambasador u Japanu, Mihail Galuzin, rekao je da je nedavno obavestio jednog visokog japanskog zvaničnika da će biti odgovora na akcije Japana, nazivajući ih „obostrano beskorisnim korakom“.

„Pretpostavljam da će to biti ozbiljan odgovor od nas“, rekao je on na konferenciji za novinare u Tokiju.

„Uveren sam da (preduzimanjem) ovakvih koraka japanska vlada ne doprinosi razvoju uzajamnih i korisnih prijateljskih odnosa između naših zemalja.

Ukrajinci beže od rata, u Rusiji hapse antiratne demonstrante
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Za Japan će se najneposredniji uticaj krize verovatno videti u rastu cena goriva.

Kišida je rekao da će Japan učiniti sve da ograniči ekonomski uticaj na sebe, uključujući i osiguranje stabilnog snabdevanja energijom.

Rusija je bila peti najveći snabdevač Japana sirovom naftom i tečnim prirodnim gasom (LNG) u 2021. godini, sa učešćem od 3,63 posto, odnosno 8,84 posto njegovog ukupnog uvoza.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG