Dostupni linkovi

Srbija Ukrajini ponudila pomoć i prihvat izbeglica


Izbeglice prelaze ukrajinsko-rumunsku granicu, 24. februar 2022.
Izbeglice prelaze ukrajinsko-rumunsku granicu, 24. februar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa ambasadorom Ukrajine u Beogradu Oleksandrom Oleksandrovičem izrazio spremnost Srbije za pružanje humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine.

"Izrazio je spremnost za prihvat izbeglih civila, kojima je ponudio najbolje moguće uslove i hotelski smeštaj, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou", saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Dodaje se da je Vučić ambasadora Aleksandroviča upoznao sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Srbija je opredeljena za poštovanje normi međunarodnog javnog prava, što podrazumeva i uvažavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i drugih međunarodno priznatih država", rekao je Aleksandar Vučić.

Beograd se na sednici Generalne skupštine UN-a 2. marta pridružio osudi ruske invazije na Ukrajinu, ali se nije priključio sankcijama koje su EU, SAD, Velika Britanija i druge države Zapada uvele Moskvi.

Briselski zvaničnici su više puta pozivali Srbiju da se pridruži sankcijama, a Vučić je izjavljivao da na sebe preuzima "sve kritike, primedbe i pritiske" zbog trenutne odluke Srbije.

XS
SM
MD
LG