Dostupni linkovi

Izbeglice iz Ukrajine stižu u Srbiju


Izbjeglice iz Ukrajine na granici Rumunije u Siretu, 24. februar 2022.

"Imamo prve izbeglice iz Ukrajine, kontaktirali su nas u subotu, a to se nastavilo do danas", rekao je za Radio Slobodna Evropa Radoš Đurović, direktor nevladinog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

"Za sada su to ljudi koji dolaze kod rodbine i prijatelja. Kod nas se raspituju kako i gde da se registruju i kako da dobiju zaštitu dok su u zemlji", rekao je Đurović.

Prema podacima koje raspolaže Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila, u Srbiji trenutno ima mesta za prihvat oko 6.000 ljudi, dok ova organizacija očekuje da će izbeglih iz Ukrajine u Srbiji biti preko 10.000.

"Blizina Ukrajine nam nalaže da počnemo da se spremamo za iznenadan dolazak ljudi. Apelujemo na državu da poveća prihvatne kapacitete što pre".

Mađarski iskorak

Prema važećim zakonima, državljani Ukrajine u Srbiji mogu da borave mesec dana bez viza. To međutim, kaže Đurović, ne rešava problem ukoliko se pojavi veliki broj izbeglica koji nemaju smeštaj.

Kako kaže, Srbija bi, poput Mađarske, trebalo da donese akt o privremenoj zaštiti izbeglica.

"Mađari su do sada onemogućavali ljude da traže azil u Mađarskoj, čak je to i zakonski bilo regulisano. I oni bi uglavnom bili proterani u Srbiju. Mi smo se pribojavali kako će to sada biti, međutim mađarske vlasti su krajem prošle nedelje usvojile taj akt kojim se ne zvanično izbeglicama ne daje azil, ali im se garantuje ulaz u zemlju, boravak i zaštita, dok ne steknu pravo da im se razmatra pravo na azil", rekao je Đurović za RSE.

Prve izbeglice u Poljskoj: 'Želimo da nam svet pomogne'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

On je rekao da je ovo do sada jedinstveni iskorak Mađarske u pogledu odnosa prema izbeglicama, ali ostaje pitanje kako će primiti veliki broj ljudi, jer nema razvijen sistem prihvata.

Prema njegovim rečima, ova zemlja severno od Srbije, do sada je primila 75.000 izbeglica iz Ukrajine.

Na sajtu Komesarijata za izbeglice i migracije je u toku dana objavljeno saopštenje "Spremni za prihvat izbeglica iz Ukrajine", u kojem se navodi da Komesarijat ima spremne kapacitete za urgentan prihvat izbeglica, ukoliko to bude potrebno.

XS
SM
MD
LG