Dostupni linkovi

Dačić: Srbija ima pravo na odluku i vojno-neutralnu poziciju


Ivica Dačić, predsednik parlamenta i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS)
Ivica Dačić, predsednik parlamenta i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS)

Predsednik parlamenta Ivica Dačić i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), izjavio je 1. marta da Srbija ima puno pravo da u sukobu Rusije i Ukrajine istakne svoju vojno-neutralnu poziciju.

On je polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik", prilikom njihove studijske posete Skupštini, rekao da Srbija aktivno radi na postizanju mirovnog i diplomatskog rešenja, jer je i sama iskusila ratna stradanja tokom NATO bombardovanja.

"Naše opredeljenje za vojnu neutralnost pokazuje se i u ovom trenutku kao optimalan izbor za naše nacionalne interese, u momentu velike destabilizacije i vojnih aktivnosti na području Ukrajine", rekao je Dačić.

Skupština je u saopštenju navela da je Dačić polaznicima govorio o Strategiji odbrane i Strategiji nacionalne bezbednosti koje je Skupština usvojila 2019. godine, kojim se Srbija stavila u poziciju vojne neutralnosti.

Dačić je istakao da se politika vojne neutralnosti pokazala kao "optimalan izbor za ostvarivanje nacionalnih interesa", i da je "taj koncept nebrojeno puta naišao na poštovanje i uvažavanje od strane najuticajnijih međunarodnih faktora", prenosi agencija Beta.

Srbija je nezavisna zemlja, treba da ima pravo odluke

Dačić, inače nosilac izborne liste koalicije Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jedinstvene Srbije (JS), ocenio je 1. marta da Srbija kao nezavisna zemlja, treba i mora da ima pravo odluke.

"Srbija je uvek bila na pravoj strani u interesu svih građana Srbije jer se ne rukovodimo tuđim interesima nego svojim", naveo je lider SPS a prenela Beta.

Na listi koalicije SPS i JS su i Zeleni Srbije.


Nekoliko dana ranije , gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) 24. februara, Dačić je rekao da zvanični Beograd treba da sačuva odnose sa Evropskom unijom, ali i sa Rusijom i Kinom, "jer nas niko neće braniti ako oni (Rusija i Kina) prestanu da nas brane".

"Jesmo li mi (Srbija) energetska sila, pa da sve zavisi od toga kako ćemo mi da se izjasnimo, moramo da gledamo svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge", rekao je Dačić.

Dačić, inače blizak Rusiji, tada je naveo da se kriza u Ukrajini dogodila, jer "Zapad nije poštovao dogovor da se NATO ne širi na istok Evrope".

"Moramo balansirati, i ukrajinski i ruski narod će platiti veliku cenu. Apelujemo na mir", kazao je Dačić, čija stranka je deo aktuelne vlasti u Srbiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 24. februara rano ujutru početak vojne operacije u Ukrajini, a ubrzo je usledilo i prvo granatiranje.

Raketni napad na centar Harkova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

XS
SM
MD
LG