Dostupni linkovi

Njemačka tvrdi može bez ruskog plina


Njemački ministar ekonomije Robert Habeck, 13. januar 2022
Njemački ministar ekonomije Robert Habeck, 13. januar 2022

Njemačka može bez ruskog plina ukoliko to bude potrebno, izjavio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck, dan nakon što je vlada te zemlje odlučila da obustavi odobravanje plinovoda "Sjeverni tok 2" usred rastućih tenzija u Ukrajini.

Habeck je najavio pomoć potrošačima ukoliko cijene porastu zbog ukrajinske krize, prenosi AFP.

Potpuno odvajanje od ruskog plina bi, kako je kazao, ostavilo veliku rupu na tržištu koja bi u prvom redu "podignula cijene".

"Međutim, njemačke potrebe za električnom energijom mogle bi se "kompenzirati" drugim izvorima energije i dobavljačima, uključujući ubrzani pritisak na obnovljive izvore koji je postavila vlada", rekao je on.

Zabrinutost Njemačke zbog utjecaja ukrajinske krize na opskrbu i cijene energentima pojačana je nakon što je 22. februara kancelar Olaf Scholz stavio na čekanje plinovod "Sjeverni tok 2" iz Rusije.

Njemačka je obustavila sertifikaciju ključnog plinovoda "Sjeverni tok 2" kao odgovor na odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije otcjepljene regije Ukrajine.

Sholz je novinarima 22. februara kazao da je zatražio da se obustavi proces revizije od strane njemačkog regulatora za cjevovod vrijedan 11 milijardi dolara kojim treba da se isporučuje plin u Njemačku iz Rusije preko Baltičkog mora.

"To zvuči tehnički, ali to je neophodan administrativni korak tako da bez ove sertifikacije Sjeverni tok 2 ne može da počne rad", rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden ranije je također, upozorio da će plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, koji je završen ali nije pušten u rad, biti blokiran u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Plinovodu su se dugo protivile Sjedinjene Države i neke evropske zemlje koje smatraju da bi to povećalo oslanjanje starog kontinenta na ruske isporuke energenata.

"Sjeverni tok 2" projektovan je da udvostruči količinu plina koji teče iz Rusije direktno u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu, na dnu Baltičkog mora.

Gradnja je završena prije nekoliko sedmica, ali još nije u funkciji.

XS
SM
MD
LG