Dostupni linkovi

Sjedinjene Države pozdravile odluku o obustavljanju Sjevernog toka 2


Cijevi na kopnenim objektima plinovoda Severni tok 2 u Lubminu, sjeverna Njemačka, 15. februara 2022.
Cijevi na kopnenim objektima plinovoda Severni tok 2 u Lubminu, sjeverna Njemačka, 15. februara 2022.

Bijela kuća je pozdravila odluku Njemačke da zaustavi projekt plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi trebao isporučivati ruski plin Evropi i rekla da će američke sankcije biti objavljene u utorak.

"Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je jasno stavio do znanja da ćemo, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, djelovati sa Njemačkom kako bismo osigurali da Sjeverni tok 2 ne bude pušten u rad. Tokom prethodne noći smo bili u bliskoj konsultaciji sa Njemačkom i pozdravljamo njenu odluku", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Njemačka je obustavila sertifikaciju ključnog plinovoda Severni tok 2 zbog raspoređivanja ruskih trupa u dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija žali zbog odluke Njemačke da zamrzne sertifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2, prenosi agencija Interfax.

Peskov je rekao da se nada da je odlaganje Sjevernog toka 2 "privremeno", prenosi BBC.

Američki predsjednik Joe Biden je nedavno upozorio da će plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, koji je završen ali nije pušten u rad, biti blokiran u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, prenosi AFP.

U saopštenju od 21. februara iz Bijele kuće stoji: "Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo da odmah odgovorimo. Predsjednik Biden će uskoro izdati izvršnu naredbu koja će zabraniti nova ulaganja, trgovinu i finansiranje od strane američkih osoba u, iz ili u takozvane regije DNR i LNR Ukrajine... Uskoro ćemo objaviti i dodatne mjere vezane za današnje očito kršenje međunarodnih obaveza Rusije".

"Da budemo jasni: ove mjere su odvojene od brzih i oštrih ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, ako bi Rusija dodatno izvršila invaziju na Ukrajinu, te bi bile dodatak njima. Nastavljamo da se blisko konsultujemo sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o narednim koracima i o tekućoj eskalaciji Rusije duž granice sa Ukrajinom", stoji u saopštenju.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da njegova zemlja obustavlja proces sertifikacije kontroverznog plinovoda Severni tok 2 iz Rusije kao reakcija na akcije Moskve u Ukrajini.

Šolc je rekao novinarima 22. februara da je zatražio da se obustavi proces revizije od strane njemačkog regulatora za cjevovod vrijedan 11 milijardi dolara kojim treba da se isporučuje plin u Njemačku iz Rusije preko Baltičkog mora.

"To zvuči tehnički, ali to je neophodan administrativni korak tako da bez ove sertifikacije Sjeverni tok 2 ne može da počne rad", rekao je njemački kancelar.

Pinovodu su se dugo protivile Sjedinjene Države i neke evropske zemlje koje smatraju da bi to povećalo oslanjanje starog kontinenta na ruske isporuke energenata.

Šolc je rekao da je njegova vlada odlučila da "ponovo procjeni" sertifikaciju plinovoda u svjetlu najnovijih dešavanja.

Sjeverni tok 2 projektovan je da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije direktno u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu, na dnu Baltičkog mora. Gradnja je završena prije nekoliko sedmica, ali gasovod još nije u funkciji.

Projekat je kontroverzan jer će, kako tvrdi SAD, pojačati zavisnost Evrope o ruskom gasu. Projekat se suočio i sa otporom unutar Evropske unije i Ukrajine, kojoj su tranzitne naknade važan izvor prihoda.

XS
SM
MD
LG