Dostupni linkovi

Problemi s nabavkom pasoških knjižica u BiH


Građanin Bosne i Hercegovine stavlja novi pasoš u džep po izlasku iz policijske stanice u Zenici (Arhivska fotografija)

Postoji realna opasnost da bi građani Bosne i Hercegovine (BiH) mogli ponovno ostati bez pasoških knjižica jer je nabavka upitna zbog komplikacija u postupku koji je pokrenula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), piše novinska agencija Fena.

Budući da sporazum o nabavci pasoških knjižica istječe 12. marta 2022. godine, IDDEEA je 28. aprila 2021. godine pokrenula postupak javne nabavke obrazaca pasoških knjižica.

Žalbe na tender

Tenderska dokumentacija objavljena je 29. aprila 2021. godine.

Agencija je, međutim, zaprimila dvije žalbe na tendersku dokumentaciju koje su proslijeđeni Uredu za razmatranje žalbi BiH zajedno sa izjašnjenima na navode žalbi i kompletnom dokumentacijom vezano za postupak.

Ured je 19. augusta 2021. u objedinjenom postupku po žalbama, poništio tendersku dokumentaciju.

Nakon što je izvršila korekcije tenderske dokumentacije na osnovu prethodnog rješenja Ureda za razmatranje žalbi, Agencija je ponovila postupak nabavke obrazaca pasoških knjižica objavom nove tenderske dokumentacije, navode iz IDDEEA-e.

Međutim, ponovo je pristigla žalba te je Agencija je 16. novembra 2021. godine uputila Uredu za razmatranje žalbi molbu za dostavu odluke po žalbi, a 10. decembra 2021.

Ured je žalbu ocijenio neosnovanom.

IDDEEA je potom nastavila postupak javne nabavke obrazaca pasoških knjižica, da bi 21. decembra 2021. pristigla nova žalba na tendersku dokumentaciju.

Imajući u vidu da su žalbeni navodi isti ili slični onima iz prethodne žalbe koju je Ured za razmatranje žalbi odbio kao neosnovanu i cijeneći da će Ured postupiti po žalbi identično kao u prethodnom slučaju jer su žalbeni navodi isti, te da je do kraja predviđenog roka za dostavu ponuda tada ostalo još samo šest dana, Agencija je očekivala da će u što kraćem roku dobiti odgovor.

On je stigao tek 2. februara, da je žalba odbijena kao neosnovana, navode iz ove agencije.

Iz IDDEEA-e naglašavaju da je objavljena tenderska dokumentacija u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i svim drugim propisima koji reguliraju oblast putnih isprava.

Agencija je nastavila postupak nabavke, da bi 8. februara 2022. Komisija za provođenje postupka javne nabavke otvorila ponude.

Međutim, 11. februara 2022. Agencija je ponovo zaprimila žalbu na tendersku dokumentaciju, da bi 14. februara 2022. zaprimila i žalbu na zapisnik sa otvaranja ponuda, rečeno je u IDDEEA-i.

Agencija je u uzela u obzir složenost postupka nabavke, pa i činjenicu da se zbog izjavljenih žalbi, a u konkretnom slučaju ih je bilo šest (od jedne firme više puta) nastavak postupka nabavke odgađa se do donošenja odluke, te je gotovo godinu dana prije isteka zaključenog okvirnog sporazuma o nabavci pasoških knjižica pokrenula cijelu proceduru nove nabavke.

Ured za razmatranje žalbi je po svakoj žalbi odlučivao u prosjeku gotovo dva mjeseca, bez obzira na brojne molbe Agencije da se po njima hitno postupi i apeliranja Agencije na brojne posljedice koje mogu nastati ukoliko se postupak blagovremeno ne okonča, kažu u IDDEEA-i.

Kako navode iz IDDEEA-e na prvom mjestu su im interesi građana te su preduzeli sve zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti i najavljuju da će i dalje nastojati učiniti sve napore kako bi se omogućilo građanima Bosne i Hercegovine uživanja prava na putne isprave.

Fena prenosi kako IDDEEA za ovu godinu traži 255.000 knjižica, dok joj je za 2023. godinu potrebno 345.000 knjižica. Godinu kasnije taj broj povećava se na 465.000, a za 2025. zahtjeva se isporuka 535.000 pasoških knjižica.

Nije prvi put

Građani BiH već su imali jednom problem s pasoškim knjižicama 2017. godine kada je IDDEEA upravo zbog konstantnih žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na njihovu nabavu.

Godinu ranije je uhapšen Siniša Macan, tadašnji direktor IDDEEA, zbog navodne umiješanosti u aferu Milbauer u kojoj je BiH navodno nanesena šteta od 104 miliona konvertibilnih maraka kroz izdavanje ličnih dokumenata.

Ustavni Sud BiH je 11. juna 2019. godine konstatirao da su povrijeđena prava Siniše Macana u smislu nedonošenja odluke Tužilaštva BiH u razumnom vremenskom roku. Tužilaštvo BiH je u martu 2020., nakon pet godina, obustavilo istragu.

XS
SM
MD
LG