Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dovedeno u pitanje izdavanje bh. pasoša nakon 21. marta


Bosanskohercegovački pasoš

Nabavka pasoških knjižica za građane BiH, čije okončanje je bilo planirano najkasnije do 21. marta ove godine, do kada je na snazi okvirni sporazum sa sadašnjim dobavljačem, neće biti završena i dovedeno je u pitanje izdavanje pasoša nakon ovog datuma, saopšteno je danas iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U saopštenju se navodi da je agencija već dva puta raspisivala tender za nabavku ovih obrazaca, ali su oni oba puta poništeni nakon što je Ured za razmatarnje žalbi BiH uvažio žalbe jednog od ponuđača zbog prigovora o ograničenoj konkurentnosti.

Informacija o prevazilaženju trenutnog stanja u pogledu osiguravanja pasoških knjižica za građane BiH bila je razmatrana 18. januara na sjednici Vijeća ministara BiH i donesen je zaključak da menadžment Agencije IDDEEA-e, uvažavajući preporuke Ureda za razmatarnje žalbi BiH, obnovi procedure i Vijeće ministara informiše o načinu rješavanja pitanja problematike štampanja pasoških knjižica, a sve u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Menadžment IDDEEA-e je, postupajući po tom zaključku, u proteklom periodu razmotrio sve mogućnosti, te je zaključeno da ne postoji rješenje koje bi bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima jer trenutno važeći okvirni sporazum, koji je zaključen 2014. godine, ne ostavlja mogućnost za produženje ugovora, čime su institucije BiH stavljene u položaj zavisan o sadašnjem dobavljaču.

Preporuke Ureda za razmatranje žalbi BiH će kod ponovnog raspisivanja tendera biti u potpunosti ispoštovane, ali je sad već izvjesno da se nabavka ne može okončati do 21. marta, te je hitno potrebno naći rješenje kako građani nakon nakon ovog datuma ne bi bili uskraćeni za pravo na pasoš.

S obzirom na to da je IDDEEA iscrpila sve zakonske mogućnosti za prevazilaženje ove situacije, Vijeću ministara je upućena informacija o preduzetim aktivnostima na prevazilaženju trenutnog stanja u pogledu osiguravanja pasoških knjižica sa prijedlogom da ovo tijelo Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku uputi prijedlog za izmjenu, odnosno dopunu Zakona o javnim nabavkama.

"Očekujemo da će se Vijeće ministara aktivno uključiti u rješavanje situacije jer se radi o pitanju od općeg interesa za Bosnu i Hercegovinu", saopćeno je.

XS
SM
MD
LG