Dostupni linkovi

Ruska odluka da zabrani Deutsche Welle za EU neprihvatljiva


Kancelarija nemačkog javnog servisa Dojče Vele u Berlinu
Kancelarija nemačkog javnog servisa Dojče Vele u Berlinu

Evropska unija je saopštila da je "neprihvatljiva" i "bez ikakvog opravdanja" odluka ruskih vlasti da zabrane nemačkom javnom servisu Dojče Vele (Deutsche Welle - DW) da emituje program u Rusiji.

Saopštenje iz Brisela, objavljeno 4. februara, dolazi dan nakon što je rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da ukida akreditacije svom osoblju u ruskom uredu DW-a i da zaustavlja emitovanje ovog medija na ruskoj teritoriji. Odluka je doneta nakon što je ruski kanal RT DE zabranjan u Nemačkoj zbog neposedovanja licence.

Moskva je navela i da će inicirati postupak kojim bi se redakcija DW označila kao "strani agent".

U odgovoru Brisela ističe se da reakcija ruskih vlasti "nažalost, još jednom ilustruje njihovo kontinuirano kršenje slobode medija i nepoštovanje nezavisnosti medija".

"Solidarni smo sa Dojče veleom i njegovim osobljem u Rusiji i nastavićemo da pratimo situaciju", navodi se u saopštenju portparola evropske službe za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Petera Stana.

U saopštenju se izražava očekivanje da će Dojče vele imati pun i pravičan pristup legalnim mehanizmima kako bi se osporila "neopravdana" odluka ruskih vlasti.

Dodaju i da je odluka nemačkog regulatora da ruskom državnom emiteru RT DE zabrani emitovanje programa doneta zbog nepostojanja važeće dozvole u Nemačkoj, i da se ta odluka ne može povezati sa radom Dojče Velea u Rusiji.

Zašto postoji spor oko emitovanja kanala RT u Nemačkoj?

Nemački regulatori zabranili su 2. februara kanal RT DE jer nema potrebnu dozvolu za emitovanje.

Postupak nemačkih regulatora pokrenut je nakon što je RT tvrdio da mu, na osnovu sporazuma Saveta Evrope, licenca koju poseduje u Srbiji za satelitski prenos daje pravo emitovanja u Nemačkoj.

Kao osnov za emitovanje programa u Nemačkoj, RT se poziva na Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji koju su potpisale, pored ostalih država, i Nemačka i Srbija i na osnovu koje kanal sa dozvolom u jednoj od zemalja potpisnica može da se satelitski emituje u drugim državama koje su ratifikovale konvenciju.

Rusija, inače, nije ratifikovala ovu konvenciju.

Propisi u Nemačkoj, sa druge strane, ne dozvoljavaju emitovanje TV kanalima u stranom državnom vlasništvu, a u takve spada RT kao medij koji finansira Kremlj.

Pokrenut 2005. godine kao Russia Today, RT kojeg finansira država kontinuirano je širio svoje emitovanje i web stranice na brojne jezike uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

Kanal je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujći bivše sovjetske republike, a sada EU i NATO članice, Litvaniju i Latviju.

U Sjedinjenim Državama od kanala je traženo da se registruje kao strani agent, a britanske vlasti su pretile da će im oduzeti dozvolu za emitovanje.

DW, nemačka državna televizija, programe emituje na 30 jezika, uključujući i ruski.

XS
SM
MD
LG