Dostupni linkovi

Rusija zabranila Deutsche Welle 


Kancelarije Deutsche Wellea u Berlinu, ilustrativna fotografija
Kancelarije Deutsche Wellea u Berlinu, ilustrativna fotografija

Rusija je saopštila da zatvaraju operacije Deutsche Wellea (DW) kao odgovor na zatvaranje ruskog državnog Russia Today DE ranije ove sedmice. Njemačka je ovaj potez nazvala “apsurdnim” te su obećali da će nastaviti sa emitovanjem.

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi objavilo je 3. februara da ukidaju akreditacije svom osoblju u ruskom uredu DW-a, kao i da zaustavljaju emitovanje ovog medija na ruskoj teritoriji.

Dodaje se da je ovo “prva faza” mjera usmjerenih na njemačku kompaniju, a sljedeći koraci bi “trebali biti objavljeni narednih dana”.

U saopštenju se navodi da će mjere inicirati početak pokretanja postupka službenog označavanja DW-a kao stranog agenta i zabrane ulaska u Rusiju njemačkim i drugim pojedincima uključenim u odluku da se zabrani emitovanje RT-a u Njemačkoj.

Iz Deutsche Welle-a kažu da se od njih prave pijuni “na način koji mediji mogu doživjeti samo u autokratijama.”

“Zvanično protestujemo protiv ove apsurdne reakcije ruske vlade i poduzet ćemo pravne mjere”, rekao je direktor Deutsche Welle-a Peter Limbourg.

Najava o ukidanju DW-a uslijedila je dan nakon što je regulatorno vijeće Njemačke donijelo odluku da RT DE mora prestati emitovati svoje programe na njemačkom jeziku, potvrđujući odluku iz decembra u kojoj se navodi da RT nema potrebnu licencu.

Odluka dolazi usred rastućih napetosti između Zapada i Moskve zbog ruskog gomilanja desetine hiljada vojnika oko granice sa Ukrajinom. Njemačka je među brojnim zemljama koje su pozvale Kremlj da deeskalira situaciju povlačenjem svojih vojnika.

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Iako Moskva poriče bilo kakvu zlu namjeru, rekavši da mogu smjestiti svoju vojsku gdje god hoće na ruskom tlu, mnogi strahuju da bi toliki broj vojne moći uz granicu mogao biti uvod u novi upad Rusije u Ukrajinu.

Nekoliko sati prije izjave o Deutsche Welle-u, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov nazvao je njemačku odluku o zabrani emitovanja RT-a “ničim drugim nego kršenjem slobode govora.”

Također, 3. februara je ruski izaslanik u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) Aleksandar Lukaševič zamolio predstvnicu OSCE-a za slobodu medija Teresu Ribero da reaguje, kako je rekao, na “ovu nevjerovatnu situaciju.”

Njemački medijski regulatori pokrenuli su postupak nakon što je RT tvrdio da mu, na osnovu sporazuma Vijeća Evrope kojem pripadaju obje zemlje, licenca koju posjeduje u Srbiji za satelitski prenos daje pravo emitovanja u Njemačkoj.

Odluka komisije od 2. februara navodi da RT DE-u treba licenca koja je u skladu sa njemačkim državnim medijskim ugovorom i da je RT ne može zamijeniti drugom licencom. Komisija je rekla i da je prenos RT DE “zabranjen jer nema potrebnu dozvolu za emitovanje.”

Pokrenut 2005. godine kao Russia Today, RT kojeg finansira država kontinuirano je širio svoje emitovanje i web stranice na brojne jezike uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

Kanal je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujći bivše sovjetske republike, a sada EU i NATO članice Litvaniju i Latviju.

U Sjedinjenim Državama od kanala je traženo da se registruje kao strani agent, a britanske vlasti su prijetile da će im oduzeti dozvolu za emitovanje.

DW, njemačka državna televizija, programe emituje na 30 jezika, uključujući i ruski.

XS
SM
MD
LG