Dostupni linkovi

Kremlj najavljuje recipročne mere nakon zabrane RT u Nemačkoj


Pokrenut 2005. godine kao "Rusija danas" (Russia Today), RT koji finansira država priprema sadržaje na više jezika, uključujući engleski, francuski, španski i arapski.
Pokrenut 2005. godine kao "Rusija danas" (Russia Today), RT koji finansira država priprema sadržaje na više jezika, uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

Kremlj je u četvrtak, 3. februara osudio zabranu emitovanja ruskog kanala RT koju je donelo nemačko regulatorno telo za medije, najavljujući recipročne mere, prenosi AFP.

„Situacija je apsolutno očigledna. Ruskom, odnosno međunarodnom, zabranjeno je emitovanje programa u Nemačkoj“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ovo nije ništa drugo do narušavanje slobode govora“, dodao je.

Njegove primedbe usledile su nakon što je rusko ministarstvo spoljnih poslova najavilo da će saopštiti recipročne mere kasnije u četvrtak.

Ministarstvo je saopštilo da će te mere uticati na nemačke medije akreditovane u Rusiji i internet platforme koje su izbrisale kanal, što se očigledno odnosi na Jutjub.

Nemački regulator za radiodifuziju saopštio je u sredu da zabranjuje prenos kanala "RT DE" zbog nepostojanje dozvole za emitovanje.

Emiter je blokiran iz evropske satelitske mreže 22. decembra na zahtev nemačkih vlasti, manje od nedelju dana nakon početka emitovanja, ali je i dalje bio dostupan preko interneta i mobilne aplikacije.

Nemački medijski regulatori pokrenuli su postupak nakon što je RT zatražio da licenca koju poseduje u Srbiji za satelitski prenos daje pravo da emituje program u Nemačkoj prema sporazumu Saveta Europe.

U odluci komisije od 2. februara se navodi da je RT DE potrebna licenca koja je u skladu s nemačkim državnim medijskim sporazumom, a RT je ne može zameniti drugom licencom.

U odgovoru na raniju odluku, RT DE je naveo da je suspenzija "nezakonita" i rezultat političkog pritiska Berlina, u vreme diplomatskih tenzija između Nemačke i Rusije.

Jutjub je u decembru blokirao novi RT kanal nakon što je ranije prošle godine uklonio nemačke kanale mreže RT DE i Der Fehlende Part.

Pokrenut 2005. godine kao „Rusija danas“ (Russia Today), RT koji finansira država proširio se kanalima i veb stranicama na jezicima uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

Zapadne zemlje su ga optužile za distribuciju dezinformacija i propagande naklonjene Kremlju.

Ovaj kanal je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujući bivše sovjetske republike Litvanije i Letonije.

XS
SM
MD
LG