Dostupni linkovi

Premijerka upozorila da kriza između Rusije i Ukrajine utiče na energetiku u Srbiji


Premijerka Srbije Ana Brnabić

Kriza između Rusije i Ukrajine utiče na Srbiju, pre svega, u oblasti energetske bezbednosti, cena energenata, globalnog tržišta hrane, izjavila je u četvrtak premijerka Srbije Ana Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

Brnabić je navela da joj predstoji sastanak Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP (bruto društvenog proizvoda) gde će se razmatrati šta Srbija može dodatno da uradi da bude bezbednija u situaciji krize.

Ona dodaje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić “na svakodnevnoj osnovi bavi stanjem u robnim rezvervama”.

“Mi i dalje punimo naše robne rezerve. Investiramo od naše poljoprivrede do industrije”, navodi Brnabić.

Brnabić je rekla i da je Srbija bezbedna jer je aranžman oko kupovine gasa sa Rusijom dogovoren i on važi do maja.

“Ukoliko dođe do najgoreg, a nadam se da neće, vidim da svi rade da diplomatija pobedi, da budemo bezbedni", rekla je Brnabić.

Tenzije u odnosima Rusije i Ukrajine započele su nagomilavanjem ruske vojske u blizini Ukrajine prethodnih sedmica i održavanje vojnih vežbi na više lokacija u Rusiji. To je dovelo do povećanja spremnosti za sukob SAD-a i saveznih NATO država.

Sjedinjene Države naredile su porodicama američkog osoblja u Ambasadi u Kijevu da napuste zemlju. Velika Britanija je takođe rekla da povlači neke diplomate i njihove porodice iz ambasade, a slično je saopštila i Kanada.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je 25. januara da će razmotriti sankcije Vladimiru Putinu lično ako Rusija napadne Ukrajinu.

Moskva negira da planira napad na Ukrajinu. Iz Kremlja saopštavaju da NATO vide kao bezbednosnu pretnju i zahtevaju pravne garancije da se zapadna vojna alijansa neće dalje širiti na istok, uključujući i susjednu Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG