Dostupni linkovi

Australija ukinula vizu, Đokoviću prijeti deportacija


Novak Đoković
Novak Đoković

Prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću bit će ukinuta viza za ulazak u Australiju gdje je trebao učestvovati na teniskom turniru. Umjesto toga bit će deportovan.

Australijske granične snage potvrdile su da je Đokoviću odbijen ulazak u zemlju nakon što je teniser bio primoran da čeka nekoliko sati na aerodromu u Melburnu zbog problema sa vizom.

"Đoković nije dostavio odgovarajuće dokaze da ispuni uslove za ulazak u Australiju, a viza mu je zatim otkazana", navodi se u saopštenju.

Đoković je potom odveden u državni pritvorski hotel. O njegovoj deportaciji sud će odlučiti u ponedjeljak.

Đokovićevi advokati su pokrenuli hitnu žalbu na sudu.

Premijer Australije Scott Morisson rekao je da "niko nije iznad pravila".

"Đokovićeva viza je ukinuta. Pravila su pravila, posebno kada su u pitanju naše granice. Niko nije iznad tih pravila", rekao je Morisson na Twitteru.

"Naše jake granične politike bile su ključne u tome da Australija ima jednu od najnižih stopa smrtnosti od COVID-a, i nastavljamo da budemo oprezni", stoji dalje.

Kako se dalje navodi njegov tim će uložiti žalbu kako bi bila zaustavljena deportacija.

Njemu je prvobitno bilo odobreno medicinsko izuzeće za vakcinaciju protiv COVID-19 kako bi mogao igrati na Australijan Openu. Svi učesnici i osoblje turnira moraju biti vakcinisani ili imati izuzeće koje je odobrio stručni nezavisni panel.

Đoković nije vakcinisan protiv COVID-19, a u junu 2020. godine testiran je pozitivno na korona virus.

On je iz Dubaija stigao u Melburn u srijedu 5. janaura, gdje je primijećeno da je njegov tim napravio grešku u prijavi za vizu jer su podnijeli zahtjev za vizu kojim se ne dozvoljava medicinsko izuzeće.

To je navelo lokalnu vladu države Viktorija u kojoj se igra Australian Open da kažu kako neće podržati Đokovićevu prijavu, što je njegovu sudbinu stavilo u ruke savezne vlade i premijera Australije Scotta Morrisona.

Australijanci su ranije ljutito reagovali na vijest da će Đoković igrati na Australian Openu, nakon što je izuzet od pravila vakcinisanja protiv COVID-a 19. Organizatori su rekli da prvi reket svijeta nije imao poseban tretman.

Australijanci ljuti zbog Đokovićevog izuzeća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Novak Đoković treba da dokaže da ima stvarno medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-19 kada sleti u Australiju ili će biti "na sljedećem avionu kući", rekao je ranije australijski premijer Scott Morrison.

Vučić: Srbija će se boriti za Novaka Đokovića

U međuvremenu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagramu kako je razgovarao sa Đokovićem.

"Rekao sam našem Novaku da je cela Srbija uz njega, a da naši organi vlasti preduzimaju sve mere kako bi maltretiranje najboljeg tenisera sveta u najkraćem mogućem periodu bilo prekinuto. U skladu sa svim normama međunarodnog javnog prava Srbija će se boriti za Novaka Đokovića, za pravdu i istinu", stoji na Instagram nalogu predsjednika Srbije.

Tennis Australia i vlada Viktorijanske države rekli su da je Đoković jedan od "šačice" uspješnih kandidata među 26 osoba koji su tražili izuzeće od vakcinacije, ali nije dobio nikakav poseban tretman u procesu anonimne prijave.

"Čekamo njegovo izlaganje i dokaze koje će nam pružiti da to podrži", rekao je Morrison na konferenciji za medije nakon što je predsjedavao sastankom državnih čelnika o suočavanju s rekordnim nivoima zaraze COVID-om u zemlji.

"Ako ti dokazi budu nedovoljni, onda neće biti tretiran drugačije od bilo koga drugog i biće na sljedećem avionu kući. Ne bi trebalo da postoje posebna pravila za Novaka Đokovića. Nikakva."

Australijanci, od kojih neki još ne mogu putovati unutar granica i van države, kritizirali su dužnosnike, političare i samog Đokovića.

Šef Australian Opena Craig Tiley rekao je da se 26 sportaša prijavilo za medicinska izuzeća i da je "šačica" njih dobila odobrenje, na osnovu smjernica koje su odredili savezni regulatori.

"Postupno smo otežali svakome tko se prijavi na sudjelovanje kako bismo osigurali da je to ispravan proces i kako bismo osigurali da se medicinski stručnjaci s tim bave neovisno", rekao je Tiley za Channel 9, 5. januara.

Đoković je došao letom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali kada su graničnici kontaktirali vladu australijske države Victoria s pitanjem da li će formalno podržati sportaševu prijavu za vizu za ulazak u Australiju rečeno je da neće.

"Federalna vlada je pitala da li ćemo podržati vizu Novaka Đokovića za ulazak u Australiju", rekla je vršilac dužnosti ministrice sporta države Victoria Jaala Pulford.

"Nećemo Novaku Đokoviću pružiti individualnu podršku za aplikaciju za vizu kako bi učestvovao na turniru Australian Open."

Srpski navijač Slobodan Benđo maše zastavom Srbije dok čeka Novaka Đokovića da stigne na Australian Open na aerodromu Melburn, 6. januara 2022.
Srpski navijač Slobodan Benđo maše zastavom Srbije dok čeka Novaka Đokovića da stigne na Australian Open na aerodromu Melburn, 6. januara 2022.

Tennis Australia i vladini zvaničnici brzo su reagovali kako bi istakli da Đoković, koji je rekao da se protivi vakcinaciji, neće imati specijalna tretman.

O svom statusu vakcinisanja Đoković nije govorio, ali je prošlog aprila javno je rekao: "Lično sam protiv vakcinisanja i ne bih želeo da me neko prisiljava na vakcinu da bih mogao da putujem".

"Prijalo mi je da budem sa svojom porodicom i dragim ljudima, odmorio sam se od veoma duge i uspešne sezone 2021. Sada krećem u Australiju jer sam dobio izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis narednih par nedelja takmičenja", napisao je Đoković 4. januara na Instagramu prije polaska za Australiju.

Odluka o Đokovićevom izuzeću vrlo je kontroverzna u Australiji koja prvi put bilježi desetine hiljada slučajeva novozareženih nakon što je imala neka od najstrožih restriktivnih mjera.

Mnogi su ranije optuživali vladu da dopušta bogatima i slavnim da rade što žele dok obični ljudi ostaju odvojeni od bolesnih i starijih.

"Samo mislim da je vrlo zanimljivo [slučaj Đokovićevog izuzeća]. To je sve što ću reći" rekao je australijski teniser Alex de Minaur na konferenciji za novinare.

"Da sam ja bio u pitanju i pritom nevakcinisan, mislim da ne bih dobio izuzeće. Ali bravo za njega što je dobio dozvolu i što će doći u Australiju i natjecati se", rekao je Đokovićev britanski kolega Jamie Murray.

Đoković je osvojio devet puta titulu u Melbourneu, uključujući i posljednje tri.

Turnir počinje u Melbourneu 17. januara.

Izvor: BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG