Dostupni linkovi

Naftna industrija Srbije preuzela Petrohemiju Pančevo


Kamion cisterna pančevačke Petrohemije (arhivska fotografija)
Kamion cisterna pančevačke Petrohemije (arhivska fotografija)

Ministarstvo privrede, Naftna industrija Srbije (NIS) i HIP Petrohemija iz Pančeva potpisali su ugovor o strateškom partnerstvu kojim će NIS postati vlasnik 90 odsto akcija Petrohemije.

NIS, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, dovršiće dokapitalizaciju od 150 miliona evra, kao i izgradnju postrojenja za proizvodnju polipropilena, saopšteno je 24. decembra iz Ministarstva privrede Srbije.

U Ministarstvu privrede u Beogradu ugovor su 24. decembra potpisali ministarka u Vladi Srbije Anđelka Atanasković, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i generalni direktor Petrohemije Velimir Unković.

Saopšteno je da je cilj strateškog partnerstva obezbeđivanje dugorčno održivog poslovanja HIP Petrohemija i jačanje njene konkurentosti na tržištu.

Dodaje se da će se strategija daljeg razvoja Petrohemije zasnivati na modernizaciji proizvodnih kapaciteta i izgradnji novih, na povećanju energetske efikasnosti i efikasnosti poslovanja, kao i na realizaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Navodi se i da Naftna industrija Srbije partnerstvom sa Petrohemijom nastavlja diverzifikaciju svog poslovanja i ulazi u petrohemijski biznis.

Anđelka Atanasković, ministarka privrede Srbije, rekla je da je uspešno okončan postupak privatizacije Petrohemije.

„Time su osigurani stabilno poslovanje Petrohemije, radna mesta i bolji uslovi rada za zaposlene“, rekla je ministarka Atanasković.

U akcijskom kapitalu NIS-a ruska kompanija Gasprom Njeft poseduje 56,15 odsto, 29,87 akcija u vlasništvu je Srbije, dok ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je po potpisivanju ugovora u Beogradu da će se Petrohemija razvijati u korist akcionara, zaposlenih i celokupne zajednice.

„NIS i Petrohemija su dugogodišnji partneri i vidimo značajan potencijal i mnogo mogućnosti za dalju sinergiju i jačanje naše konkurentnosti na zahtevnom tržištu“, poručio je Tjurdenjev.

Ministarka Anđelka Atanasković ocenila je da će sa novim postrojenjem Petrohemija poboljšati poslovne rezultate.

Petrohemija je najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Srbiji. Do sada je 75 odsto vlasništva nad akcijama u Petrohemiji, koja zapošljava više od 1.000 ljudi, imala država Srbija, dok je ostatak bilo u vlasništvu NIS-a.

Kako se navodi na sajtu te kompanije, HIP Petrohemija jedan je od najvećih izvoznika u Srbiji koji više od 80 odsto prihoda ostvaruje plasmanom na tržišta susednih država i zemalja Evropske Unije.

Naftna industrija Srbije, koja je do tada bila javno preduzeće, 2008. bez tendera je prodata ruskoj državnoj kompaniji Gasprom Njeft za 400 miliona evra.

Istragu o privatizaciji NIS-a pokrenuo je u avgustu 2014. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, formiranjem Specijalnog istražnog tima.

Šest godina kasnije, nadležno tužilaštvo je u odgovoru za RSE navelo da u postupku privatizacije nije bilo elemenata krivičnog dela.

XS
SM
MD
LG