Dostupni linkovi

Varhelyi: Potrebni hitni koraci za smirivanje tenzija u BiH


Oliver Varhelyi, EU komesar za susjedske ondnose i proširenje tokom posjete Sarajevu, 24. novembar 2021.
Oliver Varhelyi, EU komesar za susjedske ondnose i proširenje tokom posjete Sarajevu, 24. novembar 2021.

Komesar Evropske unije (EU) za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi objavio je u petak, 17. decembra, da je razgovorao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ističući da su potrebni hitni koraci za smirivanje tenzija, te osiguravanje potpunog funkcioniranja državnih institucija u BiH.

Varhelyi je na twitteru objavio da je neoophodno izbjegavanje daljnje retorike i radnje koje potkopavaju povjerenje i državne insitucije BiH.

"To je ključno za EU perspektivu BiH i bez toga postoji rizik gubitka značajne financijske pomoći", naveo je.

Varheelyi je boravio 24. novembra u Sarajevu, kada je upozorio da BiH rizikuje da izgubi gotovo milijardu i pol eura infrastukturinih ulaganja.

"Potrebno nam je da imamo funkcionalne institucije na nivou BiH. Još uvijek se čeka na određene odluke koje će osigurati značajne investicije. U suprotnom prijeti opasnost da ove insfrastrukturne investicije budu izgubljena šansa", kazao je tada Varhelyi, nakon što je održao sastanke sa predstavnicima bh. vlasti, ali i opozicijom.

U februaru 2016. godine, bh. zvaničnici su u Briselu predali zahtjev za članstvo.

Evropska komisija je u svom Mišljenju (Avis) pred BiH u maju 2019. godine postavila 14 prioritetnih uvjeta koje mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu, podijeljenih u četiri područja.

Radi se o oblastima demokracija i funkcioniranje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave.

XS
SM
MD
LG