Dostupni linkovi

Stoltenberg: NATO za novi sastanak sa Rusijom sledeće godine


Jens Stoltenberg tokom zajedničke konferencije sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Briselu, 16. decembar 2021.
Jens Stoltenberg tokom zajedničke konferencije sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Briselu, 16. decembar 2021.

NATO će zatražiti "smislene" diskusije sa Moskvom početkom sljedeće godine, kako bi se prenijela zabrinutost zbog postupaka Rusije, izjavio je u utorak, 21. decembra, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Ostajemo spremni za smislen dijalog sa Rusijom i namjeravamo da organizujemo novi sastanak Savjeta NATO-Rusija što prije u novoj godini", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

On je naglasio da dijalog sa Rusijom treba da bude zasnovan na ključnim principima evropske bezbjednosti, te da treba da se održi uz konsultacije sa evropskim partnerima Alijanse, uključujući Ukrajinu, prenosi agencija Rojters.

Istog dana predsjednik Rusije Vladimir Putin je optužio Zapad za pojačane tenzije u Evropi i dodao da oružani sukobi i krvoproliće nisu njegov izbor, da Rusija ne želi takav scenario.

Ruski zvaničnici su 17. decembra saopštili da žele pravno obavezujuću garanciju da će NATO odustati od bilo kakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Zapadne zemlje upozorile su da Rusija možda priprema invaziju na Ukrajinu u januaru, jer su se ruski tenkovi, artiljerija i projektili gomilali u blizini granica. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad na dodatnu pomoć u slučaju da Rusija odluči da pokrene širu ofanzivu.


Rusija je okupila oko 100.000 vojnika na svojoj strani granice. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) je upozorio Putina na "sankcije kakve on nikada nije video" ako njegove trupe napadnu Ukrajinu.

Lideri Evropske unije pozvali su 16. decembra Moskvu da zaustavi svoje vojno jačanje i vrati se pregovorima koje vode Francuska i Nemačka.

XS
SM
MD
LG