Dostupni linkovi

Nafta poskupela za više od jedan odsto


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Cena nafte na svjetskom tržištu je porasla za više od jedan odsto zbog rekordne potražnje u SAD, pada zaliha sirove nafte i optimističnih ekonomskih predviđanja Federalnih rezervi, prenosi Rojters.

U Londonu je cena sirove nafte "brent" iz Severnog mora veća je za 1,01 dolar ili 1,4 odsto i sada je 74,89 dolara po barelu.

U Njujorku je cena svetle sirove nafte porasla za 1,34 dolara ili 1,9 odsto i iznosi 72,21 dolar po barelu.

Prema podacima američke Administracije za energetske informacije (IEA) dnevna potražnja za naftom je prošle sedmice porasla na 23,2 miliona barela.

Zalihe nafte u SAD su znatno ispod svog normalnog sezonskog nivoa i nastavile su da opadaju poslednjih nedelja, što podstiče rast cena uprkos strahovima od uticaja najnovijeg soja virusa Omikron na ekonomiju i putovanja.

Sve glavne statističke agencije predviđaju da će globalno tržište nafte od ovog ili sledećeg meseca preći u suficit, ali će zalihe početi da se povećavaju sa neobično niskog nivoa, pa je je malo verovatno da će doprineti smanjenju cena.

Ukupne zalihe sirove nafte i proizvoda u SAD van strateških rezervi nafte su na najnižem sezonskom nivou od 2014, prema nedeljnim podacima američke Uprave za energetske informacije.

Zalihe u SAD su 79 miliona barela, odnosno 6 odsto ispod petogodišnjeg sezonskog proseka za 2016-2020 i 59 miliona barela – 5 procenata - ispod proseka pre pandemije za 2015-2019.

Komercijalne zalihe sirove nafte su 26 miliona barela – 6 odsto - ispod petogodišnjeg proseka pre pandemije i na najnižem sezonskom nivou od 2014. godine.

Zalihe benzina su 10 miliona barela – 4 procenta - ispod petogodišnjeg proseka pre pandemije, ujedno i na najnižem nivou od 2014.

Nedavni nedeljni izveštaji pokazuju da su zalihe sirove i benzina i dalje pod pritiskom, bez znakova obnove kako bi se smanjili deficiti.

Čak ni obećano oslobađanje 50 miliona barela sirove nafte iz strateških rezervi nafte nije mnogo promenilo situaciju.

S obzirom na trenutno nivo zaliha, tržište će verovatno relativno lako apsorbovati i stratešku prodaju i povećanu proizvodnju iz OPEK-a i američkih proizvođača škriljaca.

Glavni izvor neizvesnosti potiče od novog talasa pandemije koronavirusa i povezanih ograničenja na međunarodna putovanja i domaće poslovne aktivnosti.

Novi talas će verovatno odložiti oporavak međunarodnog putničkog vazduhoplovstva.

XS
SM
MD
LG