Dostupni linkovi

Jedinstveni front G7 o gomilanju ruske vojske u blizini Ukrajine


Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss domaćin je sastanka u Liverpoolu svojim kolegama iz G7.
Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss domaćin je sastanka u Liverpoolu svojim kolegama iz G7.

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam (G7) nastojat će predstaviti jedinstven front protiv ruske agresije na Ukrajinu kada se sastanu 11. decembra u gradu Liverpoolu na sjeveru Engleske.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je domaćin sastanka svojim kolegama iz G7, dok se bogate zemlje suočavaju sa rastućim tenzijama, ne samo s Rusijom, već i sa Kinom i Iranom.

Truss je rekla da će sastanak biti "pokaz jedinstva između velikih ekonomija istomišljenika da ćemo apsolutno biti jaki u našem stavu protiv agresije, protiv agresije u odnosu na Ukrajinu".

Ukrajina je u središtu krize koja je ove sedmice izazvala nalet diplomatije zbog gomilanja desetina hiljada ruskih vojnika u blizini granice Rusije i Ukrajine i zabrinutosti da bi to moglo biti uvod u invaziju.

Truss se osvrnula na nagomilavanje u komentarima novinarima 10. decembra, rekavši da bi vojni potez na Ukrajinu bio "strateška greška", a citirala je i američkog predsjednika Joea Bidena koji je rekao da će invazija imati teške posljedice po Moskvu.

Situacija je dovela do kriznog poziva između američkog predsjednika Joe Bidena i predsjednika Vladimira Putina, koji je negirao da Rusija planira napad na Ukrajinu i izrazio zahtjev Moskve za sigurnosne garancije protiv širenja NATO-a na bivšu sovjetsku republiku.

Još jedan rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Tokom razgovora, Biden je rekao Putinu da će se Moskva suočiti sa "oštrim ekonomskim sankcijama" ako ruske trupe pokrenu napad na Ukrajinu. Također je pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u vezi sa situacijom i održao konferencijski poziv s čelnicima devet članica NATO-a na istočnom krilu alijanse.

Truss je naznačila da će plinovod Sjeverni tok 2 za transport ruskog gasa u Njemačku biti na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova G7, rekavši da želi raditi s drugim zemljama „kako bi osigurala da slobodne demokratske nacije mogu imati alternativu ruskim zalihama gasa”.

Sastanak u Liverpoolu biće prvi međunarodni skup za novu njemačku ministricu vanjskih poslova, Annalenu Baerbock iz ekologa Zelenih, koja se ranije protivila Sjevernom toku 2.

Diplomate će također razgovarati o pojačanoj vojnoj aktivnosti Kine u Indo-Pacifiku, naporima da se svijet vakciniše protiv korona virusa i pregovorima u Beču kako bi se pokušao oživjeti iranski nuklearni sporazum.

Na dnevnom redu su i klimatske promjene, tenzije na Zapadnom Balkanu, u Afganistanu i Sjevernoj Koreji.

Sastanak vrhunskih diplomata iz Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana biće posljednji veliki događaj u godini britanskog predsjednika G7. Njemačka će sljedeće godine preuzeti rotirajuće predsjedavanje G7.

  • Prema izvještajima AP-a, Reutersa i AFP-a
XS
SM
MD
LG