Dostupni linkovi

Šta se zna o najnovijoj varijanti korona virusa?


Putnici čekaju u redu da dobiju PCR test protiv korona virusa (COVID-19) pre putovanja na međunarodne letove. O.R. Međunarodni aerodrom Tambo u Johanesburgu, Južna Afrika, 26. novembar 2021.
Putnici čekaju u redu da dobiju PCR test protiv korona virusa (COVID-19) pre putovanja na međunarodne letove. O.R. Međunarodni aerodrom Tambo u Johanesburgu, Južna Afrika, 26. novembar 2021.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da preliminarni dokazi sugerišu da novi soj COVID-19, otkriven u južnoj Africi, nosi veći rizik od ponovne infekcije od drugih sojeva.

SZO ga je označila ga kao soj koji izaziva zabrinutost i dala mu ime 'omikron' po slovu iz grčkog alfabeta, kao što je bio slučaj i sa ranije otkrivenim sojevima korona virusa.

Varijanta, do sada poznata kao B.1.1.529, registrovana je u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu.

Zabrane putovanja i zatvaranja granica

Sjedinjene Američke Države su se pridružile Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji u primeni ograničenja putovanja za putnike iz južne Afrike nakon otkrića nove varijante COVID-19.

Visoki zvaničnik administracije rekao je 26. novembra da će se ograničenja odnositi na Južnu Afriku, Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozambik i Malavi, prenosi BBC.

Ograničenja su "primenjena uz oprez u svetlu nove varijante COVID-19 koja kruži u južnoj Africi", rekao je zvaničnik.

Prethodno je savetnik Bele kuće za pandemiju COVID-19 Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio da Sjedinjene Američke Države čekaju dodatne naučne podatke o novom soju korona virusa koji je primećen u Južnoj Africi pre nego što donesu odluku o mogućem zatvaranju granica.

"Donećemo odluku što pre kada budemo imali više podataka" o tome, rekao je Fauči za američku televizijsku mrežu Si-En-En (CNN).

Države Evropske unije složile su se da privremeno obustave dolaske putnika iz sedam država južne Afrike - Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južnoafrička republika, Zimbabve.

Kako je saopšteno na Tviteru, zdravstveni stručnjaci svih 27 država EU "složili se oko potrebe da hitno pauzira i uvede privremena restrikcija na sva putovanja u EU iz južne Afrike". Države članice su pozvane da putnike testiraju i šalju u karantin.

Predlog državama članicama za restrikciju dala je Evropska komisija i njena predsednica Ursula fon der Lajen.

Velika Britanija, Japan i Holandija privremeno su obustavile letove iz Južne Afrike, Bocvane, Namibije, Zimbabvea, Eswatinija (bivši Svazilend) i Lesota. Češka će od subote zabraniti ulazak svima koji su proveli više od 12 sati u tim zemljama.

Nemačka, koja trenutno prolazi kroz četvrti talas infekcija zbog varijante Delta, od petka uveče će dopustiti samo Nemcima let u Nemačku iz Južne Afrike, rekao je izvor iz ministarstva zdravlja kojeg citira novinska agencija Reuters. Čak i ako su putnici potpuno vakcinisani, i dalje će morati provesti 14 dana u karantinu.

Italija je uvela zabranu ulaska putnicima koji su u poslednje dve nedelje bili u jednoj od osam južnoafričkih zemalja. Na spisku država za koje je uvedena zabrana su i Mozambik i Malavi.

Grčka će putnicima iz regiona južne Afrike dozvoliti ulazak u državu samo iz neophodnih razloga. Svi će biti testirani po ulasku u Grčku i moraće da provedu 10 dana u karantinu.

Indija je naredila rigorozniji pregled i testiranje za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga.

Južnoafričko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je Veliku Britaniju - koja je bila jedna od prvih zemalja koja je uvela zabranu letova – zbog "prenagljene odluke", a nekoliko sati nakon što je Britanija zabranila letove iz Južne Afrike i susednih zemalja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Šef Svetske turističke organizacije UN pozvao je na brzo donošenje odluka.

"Zavisi od preporuka SZO, ali moja preporuka će biti da se odluke donose danas, a ne posle nedelju dana, jer ako soj nastavi da se širi kako očekujemo, biće kasno i neće imati smisla primenjivati ograničenja“, rekao je Rojtersu šef organizacije Zurab Pololikašvili.

Njegov kolega, dr Michael Ryan, šef za hitne slučajeve pri SZO je uputio apel. "Videli smo u prošlosti, čim se pominje bilo kakva varijacija, svi zatvaraju granice i ograničavaju putovanja. Zaista je važno da ostanemo otvoreni i fokusirani", rekao je Ryan.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti složili su se i rekli u saopštenju da "snažno obeshrabruje uvođenje zabrana putovanja za ljude koji potiču iz zemalja koje su prijavile ovu varijantu". Dodaje se da smo "tokom trajanja ove pandemije primetili da nametanje zabrana putnicima iz zemalja u kojima je prijavljena nova varijanta nije dalo smislen ishod".

Do sada poznate činjenice

Pojedini stručnjaci navode da je nova varijanta virusa potencijalno opasna zbog velikog broja mutacija koje bi mogle da pomognu virusu da zaobiđe zaštitu koju daje vakcina, ali i da poveća sposobnost širenja virusa.

Profesor Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da postoji "neobična konstelacija mutacija" i da se "veoma razlikuje" od drugih varijanti koje su kružile do sada.

"Ova varijanta nas je iznenadila, ima veliki skok u evoluciji (i) mnogo više mutacija nego što smo očekivali", rekao je, prenosi BBC.

Na brifingu za medije, profesor de Oliveira je kazao da je bilo ukupno 50 mutacija i više od 30 na proteinu šiljaka, koji je meta većine vakcina i ključ koji virus koristi da otključa vrata ćelijama našeg tela.

Gledano do domena za vezivanje receptora (to je deo virusa koji ostvaruje prvi kontakt sa ćelijama našeg tela), on ima 10 mutacija u poređenju sa samo dve za Delta varijantu koja je zahvatila svet.

Ovaj nivo mutacije je najverovatnije došao od jednog pacijenta koji nije bio u stanju da pobedi virus, prenosi BBC.

Međutim, postoji zabrinutost da je ovaj virus sada radikalno drugačiji od originala koji se pojavio u Vuhanu u Kini. To znači da vakcine, koje su dizajnirane koristeći originalni soj, možda neće biti tako efikasne.

Neke od mutacija su već viđene u drugim varijantama, što daje uvid u njihovu verovatnu ulogu u ovoj varijanti.

Na primer, čini se da N501Y olakšava širenje korona virusa. Postoje neke koje otežavaju antitelima da prepoznaju virus i mogu učiniti vakcine manje efikasnim, ali postoje i druge koje su potpuno nove.

"Zabrinjava nas da bi ovaj virus mogao imati povećanu prenosivost, poboljšanu sposobnost širenja sa osobe na osobu, ali bi takođe mogao da zaobiđe neke delove imunog sistema", kazao je za BBC profesor Richard Lessells, sa Univerziteta KwaZulu-Natal u Južnoj Africi.

Bilo je mnogo primera varijanti koje su na papiru izgledale zastrašujuće, ali se ispostavilo da nisu. Beta varijanta je bila na vrhuncu izazivanja zabrinutosti početkom godine jer je bila najbolja u bekstvu od imunog sistema. Ali na kraju je Delta ta koja se brže širila i ovladala svetom.

"Beta je bila samo imuno-bekstvo i ništa drugo, Delta je imala infektivnost i skromno imuno-bekstvo, ova varijanta potencijalno ima i jedno i drugo u visokom stepenu", kazao je profesor Ravi Gupta, sa Univerziteta u Kembridžu, prenosi BBC.

Belgija prva u Evropi registrovala novi soj iz Južne Afrike

U petak, 26. novembra, univerzitetska bolnica u Leuvenu (Luven) u Belgiji, saopštila je da je u toj zemlji registrovana jedna osoba zaražena novim sojem korona virusa koji je otkriven u Južnoj Africi.

Kako javljaju svetske agencije, prvi potvrđeni slučaj novog soja u Belgiji je i prvi u Evropi.

Ministar zdravlja Belgije Frank Vandenbroucke rekao je na konferenciji za novinare da je prvi slučaj varijante korona virusa B.1.1.529 registrovan kod nevakcinisane osobe koja je 22. novembra testirana pozitivno na koronu.

"To je sumnjiva varijanta. Ne znamo da li je to veoma opasna varijanta", rekao je on.

Lokalni mediji su javili da je zaraza potvrđena kod mlade osobe koja je u Belgiju stigla iz Egpita preko Turske.

Izrael, jedna od zemalja sa najvećom stopom vakcinisanog stanovništva, objavio je u petak da je takođe otkrio prvi slučaj nove varijante u zemlji, kod putnika koji se vratio iz Malavija. Putnik i još dve osobe za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi stavljeni su u izolaciju. Rečeno je da su sva trojica vakcinisani, ali da se trenutno ispituje njihov tačan vakcinalni status, prenosi AP.

Ekspoze: Treba li vakcinacija da bude obavezna?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:54 0:00

XS
SM
MD
LG